ZF 24

Clusterul IT de la Cluj vânează proiecte cu parteneri comerciali din Canada

Clusterul IT de la Cluj vânează proiecte cu parteneri...

Autor: Laurentiu Cotu

22.05.2013, 16:20 592
 

Clusterul IT de la Cluj, organizaţie care include 27 de companii tehnologice cu un business cumulat de circa 100 mil. euro în 2012, vrea să iniţieze proiecte cu parteneri comerciali din Canada, una dintre pieţele cu potenţial major pentru firmele de IT clujene.

În acest sens, membrii Cluj IT Cluster s-au întâlnit recent cu oameni de afaceri din regiunea Quebec, ca parte a misiunii comerciale a delegaţiei canadiene în România, obiectivul principal al vizitei fiind promovarea externă a clusterului şi identificarea de proiecte cu parteneri comerciali în Canada.

Din delegaţia canadiană au făcut parte reprezentanţi a opt companii, în principal din industria IT&C, şi  un oficial al guvernului din Quebec.

Întâlnirea dintre membrii Cluj IT Cluster şi delegaţia canadiană a avut loc la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, principalele subiecte de discuţie fiind identificarea unor noi parteneri comerciali, ai unor distribuitori sau reprezentanţi de vânzări, evaluarea potenţialului pieţei canadiene, precum şi consolidarea parteneriatelor existente.

‘’Întâlnirea a făcut posibilă cunoaşterea domeniilor specifice de activitate, atât a firmelor canadiene cât şi a firmelor din cadrul Cluj IT Cluster, facilitând stabilirea unor viitoare relaţii de colaborare între acestea. Acţiunea face parte din strategia clusterului de a promova pe plan extern competenţele de IT prezente la Cluj-Napoca, iar astfel de întâlniri cu reprezentanţi străini ai mediului de afaceri vor fi organizate frecvent”, a declarat Andrei Kelemen, directorul executiv al Cluj IT Cluster.

Industria IT%C din Quebec este unul din pilonii creşterii economice din această regiune şi angajează peste 170.000 de oameni, în aproximativ 7.300 de firme, conform reprezentanţilor delegaţiei canadiene, prezente la Cluj.

‘’Avem companii dinamice în telecomunicaţii, în servicii IT şi dezvoltare de software, în domeniul digitial şi în microelectronică. Suntem interesaţi de extinderea colaborărilor, a parteneriatelor şi oportunităţilor de afaceri cu firme din România, în special pe zona de IT, motiv pentru care am şi venit la Cluj”, a declarat Anis Ouanes, directorul Oficiului pentru Europa Centrală şi de Est, din cadrul ministerului canadian de relaţii internaţionale, al francofoniei şi comerţului exterior.

Cluj-Napoca este în prezent centrul din România cu cel mai mare volum de exporturi de servicii IT, principalele pieţe externe fiind Statele Unite, Germania, Marea Britanie, Canada, dar şi state precum Austria, Franţa, Elveţia, Ţările Scandinave, Japonia, China sau Coreea de Sud.

‘’Extinderea prezenţei pe pieţele internaţionale, prin creşterea competitivităţii şi prin produse şi servicii inovatoare, este unul dintre principalele obiective ale Cluj IT Cluster’’, a spus Alexandru Tulai, preşedintele Cluj IT Cluster.

Clusterul de la Cluj are în plan pentru următorii 15 ani un proiect de dezvoltare urbană integrată, Cluj Innovation City, o investiţie totală de 300 mil. euro care va reuni peste 20.000 de specialişti IT. Cluj Innovation City este un proiect de parteneriat public-privat de tip Community Project, primul de acest fel în România, ce va fi realizat în mai multe etape pe parcursul a 15 ani. Managementul acestui proiect va fi deţinut de mediul privat, în timp ce infrastructura va fi realizată cu suportul Guvernului şi al Consiliului Judeţean Cluj. Unul dintre cele mai importante obiective asumate de Cluj IT Cluster este ca, până în anul 2017, clusterul să devină unul dintre cei mai credibili furnizori din Europa de Est pentru produse şi servicii IT, precum şi pentru capabilităţile de suport existente pe plan local, conform unor informaţii anterioare furnizate de reprezentanţii clusterul IT de la Cluj.

Cluj IT Cluster a fost înfiinţat în luna octombrie a anului trecut şi reuneşte în prezent 27 de companii de IT, 2 instituţii de învăţământ superior şi 7 instituţii publice şi organizaţii catalizator. Proiectul ‘’Cluj Innovation City’’ include dezvoltarea de spaţii de birouri, laboratoare de cercetare şi săli de curs, spaţii publice, unităţi de învăţământ preuniversitar, dar şi unităţi hoteliere, restaurante şi cafenele, plus serviciile necesare pentru funcţionarea unei astfel de platforme de afaceri şi dezvoltare în domeniul IT. Pe termen lung companiile membre ale acestui cluster intenţionează să dezvolte lângă Cluj un proiect similar zonei Silicon Valley, din SUA.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO