ZF 24

Comisia juridică a avizat favorabil cererea de reexaminare a Codului Fiscal

Comisia juridică a avizat favorabil cererea de...

Autor: Cătălina Mănoiu

24.08.2015, 11:43 124

"Avizul Comisiei juridice asupra cererii de reexaminare a fost favorabil, de asemenea, au fost adoptate şi câteva amendamente, care vin să readucă un echilibru la abordarea Guvernului pe acest Cod Fiscal", a declarat senatorul PNL, Cătălin Boboc.

Cătălin Boboc a mai afirmat că abordarea Guvernului de până acum a fost una "populistă", similară unui Executiv care se pregăteşte să se retragă şi "îşi poate permite să propună şi să promită absolut orice pentru că nu el va fi cel care va fi nevoit să implementeze aceste practici".

Preşedintele Comisiei juridice a mai afirmat că, în şedinţa de luni, s-a hotărât că "reducerea accizelor ar urma să intre in vigoare de la 1 ianuarie 2017, doar pentru carburanţi pentru că nu credem că putem atinge ţintele pe care ni le-am propus cu reduceri la toate capitolele".

Cât priveşte situaţia procedurală "inedită", semnalată, vineri, de preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu referitoare la faptul că cererea de reexaminare nu indică explicit articolele din Codul Fiscal ce ar trebui discutate, Cătălin Boboc a declarat că "reexaminarea este una absolut constituţională şi legală, ea se întemeiază pe o prevedere foarte clară şi preşedintele, de data aceasta, nu a semnalat doar câteva articole aşa cum oamenii s-au obişnuit. Aşa a fost cutuma până acum, de altfel, doar o cutumă. Nu spune nimeni că preşedintele nu poate ataca întreaga lege, în sensul cererii de reexaminare".

La articolul 291, senatorii au votat pentru reintroducerea unui alineat nou care prevede că în perioada 1 ianuarie -31 decembrie 2016, cota standard de TVA este de 20%.

Cât priveşte nivelul şi calculul accizelor, "începând cu data de 1 ianuarie 2017, pentru produsele energetice prevăzute la punctele 10-12 din anexa 1 (benzină plumb, benzină fără plumb, motorină), nivelul accizelor pentru acest an va fi cel anterior intrării în vigoare a Ordonanţei de urgeţă a Guvernului nr 102 din 14 noiembrie 2013, aprobată cu modificări prin Legea 11 din 8 ianuarie 2015. Pentru anii următori actualizarea se va face conform regulilor prevăzute alineatul (2)".

Senatorii Comisiei juridice au mai stablilit, de asemenea, că la articolul 498, se introduc două noi alineate, potrivit cărora "Guvernul are obligaţia de a prezenta trimestrial Parlamentului execuţia bugetară", iar pentru anul 2016, "deficitul bugetar ESA nu va fi mai mare de 2% din PIB".

În dezbaterea comisiei, senatorul PNL Marinică Dincă a afirmat că, în ciuda faptului că preşedintele Iohannis nu a indicat explicit, în cerere, articolele pe care aleşii ar trebui să le revizuiască, cererea de reexaminare este constituţională, făcând trimitere, în acest sens, la articolul 77 din Constituţia României.

El a mai arătat că, în situaţia de faţă, "confuzia vine din faptul că până acum s-a cerut reexaminarea legii pe anumite articole sau pe capitole, însă niciun asemenea tip de cerere (precum cea formulată de Klaus Iohannis), nici celelalte (care indică explicit articole care trebuie modificate) nu sunt în afara Constituţiei.

Voci din rândul senatorilor PSD au afirmat însă că avizarea cererii de reexaminare formulată de Klaus Iohannis ar duce la adoptarea unui proiect de Cod Fiscal neconstituţional şi au cerut respingerea cererii de reexaminare.

Propunerile Comisiei juridice au caracter de recomandari, urmând ca senatorii din Comisia de buget să se pronunţe pe foond şi să trimită raportul pentru votul din plen.

La această oră, Comisia de buget a Senatului discută cererea de reexaminare a Codului fiscal.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO