ZF 24

Companiile înlocuiesc cu greu managerii de top, chiar dacă au planuri de succesiune

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Adelina Mihai

14.04.2014, 14:11 617

O companie are nevoie de cel puţin un an pentru a acoperi o poziţie de „senior executive“ rămasă vacantă, chiar dacă are un plan de succesiune bine pus la punct – aceasta este una dintre concluziile unui studiu realizat de firma internaţională de executive search IIC Partners.

Rezultatele studiului, realizat pe un eşantion de 1.270 de manageri din toată lumea, arată că 80% dintre managerii de top cred că angajatorul lor nu ar găsi o soluţie rapidă prin care să îi înlocuiască dacă ar pleca.

„Cercetarea arată că majoritatea companiilor nu sunt pregătite în cazul în care unul dintre managerii de top ar pleca, chiar dacă organizaţia are un plan de succesiune. Această tendinţă la nivel global se remacă şi pe plan local“, a explicat Radu Manolescu, managing partner al firmei de executive search K.M. Trust& Partners, partenerul de pe plan local al IIC Partners.

În Bucureşti, sectoarele care par a fi cel mai puţin pregătite în materie de planuri de succesiune sunt cel industrial, servicii financiare şi  domeniul B2B, în timp ce la polul opus se află companiile din IT&C sau farma.

Organizaţiile cel mai puternic afectate de plecarea neaşteptată a unui manager de top sunt afacerile de familie, 94% dintre respondenţii din această categorie susţin că a existat un impact negativ în organizaţia lor ca urmare a unei astfel de situaţii.

Impactul negativ al plecării neaşteptate a unui manager de top se resimte şi în cultura companiei, precum şi în evenimente precum anularea sau întârzierea în lansare a unui nou produs sau serviciu, plecarea altui manager de top, scăderea veniturilor sau reclama negativă, mai arată rezultatele studiului.

 De altfel, alte studii internaţionale arată că fluctuaţia de personal a executivilor de top poate costa foarte mult o companie, până la de cinci ori salariul anual al managerului care trebuie înlocuit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO