ZF 24

Cum evoluează cursul de schimb joi dimineaţa

Cum evoluează cursul de schimb joi dimineaţa

Autor: Marius Oncu

08.01.2015, 10:52 473

În jurul orei 10:00, euro era cotat în piaţa interbancară la 4,4830 - 4,4860 lei, în scădere de la 4,4985 lei în tranzacţiile derulate pe finalul şedinţei de miercuri.

"Este o chestiune tehnică. A încercat de mai multe ori 4,5 lei /euro şi nu a reuşit, aşa că era normal un recul. La întărirea leului a contribuit şi optimismul de pe pieţele externe referitor la viitoarele acţiuni ale Băncii Centrale Europene", a declarat pentru MEDIAFAX dealerul unei bănci.

Schimburile au avut loc într-un interval de peste 1 ban, cu maximul la 4,4960 lei/euro şi minimul la 4,4850 lei/euro, în timp ce volumele au depăşit de peste două ori media pentru prima oră de operaţiuni.

BNR este pregătită să intervină rapid în cazul unor situaţii de dezechibre pe pieţele interbancare, la fel cum s-a întâmplat şi anul trecut, când leul nu s-a depreciat, ci a pierdut din aprecierea anterioară, iar în 2015 va rămâne în zona de echilibru, a declarat, miercuri, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

"Categoric, leul este o monedă vie şi reacţionează la ... a avut perioade de odihnă prelungite, dar reacţionează (...) Mai pot să apară şi dezechilibre. Cum s-a întâmplat în decembrie. Ministerul Finanţelor face plăţi masive, apar mulţi lei pe piaţă. Nu stăm să ne uităm, reacţionăm (...) Suntem în continuare pregătiţi, ca şi anul trecut, să acţionăm rapid pe piaţă, dacă apar dezechilibre", a spus Isărescu, referindu-se la o eventuală ieşire a Greciei din zona euro.

El a precizat că nu există fundamente pentru mişcări ample ale cursului de schimb, întrucât deficitul de cont curent al balanţei de plăţi este mic şi acoperit de investiţiile străine directe, astfel că intervenţiile în situaşii de dezechilibre sunt explicabile, deşi banca centrală nu are un obiectiv de curs şi nu este deranjată de mişcări de până la 5%.

"Curs de echilibru înseamnă cam unde a fost anul trecut", a mai spus Isărescu, precizând că există un interval de variaţie care nu necesită intervenţii.

Totodată, pieţele financiare externe sunt optimiste că datele slabe privind inflaţia din zona euro pun presiune suplimentară pe Banca Centrală Europeană pentru lansarea unui program de achiziţie de obligaţiuni guvernamentale, care să sprijine marile economii europene.

Rata inflaţiei din zona euro a coborât în teritoriu negativ în luna decembrie pentru prima oară din septembrie 2009 până în prezent, preţurile de consum scăzând cu 0,2%, mai puternic decât estimau analiştii. Economiştii consultaţi de Bloomberg au anticipat un declin de 0,1% al ratei inflaţiei.

Potrivit unui sondaj realizat de Reuters în rândul analiştilor, soliditatea economiilor din Europa Centrală şi de Est va contribui la aprecierea monedelor din regiune, inclusiv a leului, în 2015, după scăderile înregistrate în ultimele săptămâni.

Astfel, zlotul s-ar putea aprecia cu 4,7% în raport cu euro până la sfârşitul acestui an, de la nivelul de 4,125 unităţi pentru un euro înregistrat marţi, forintul cu 3,2%, la 310 unităţi pentru un euro, leul cu 2,2%, la 4,4 unităţi pentru un euro, iar coroana cehă cu 1,1%, la 27,375 unităţi.

Cursul anunţat de Banca Naţională a României a scăzut miercuri cu 0,22 de bani, la 4,4960 lei/euro. Referinţa a urcat marţi cu 0,09 bani, la 4,4982 lei/euro. Un nivel mai ridicat a fost înregistrat, la fel ca pentru şedinţa de luni, pe 19 martie, când euro a fost cotat la 4,4997 lei. În debutul anul precedent, cursul a urcat spre 4,55 lei/euro.

Pentru dolar, BNR a anunţat un curs de 3,7936 lei, în urcare cu 1,39 bani faţă de marţi. Cursul nu a reuşit, astfel, să depăşească nici miercuri pragul de 3,7972 lei/dolar înregistrat pe 3 august 2012.

Francul elveţian a fost cotat la 3,7437 lei, în scădere cu 0,04 bani.

Cursurile de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO