ZF 24

De ziua Sf. Maria euro a urcat la 4,45 lei pe pieţele internaţionale

De ziua Sf. Maria euro a urcat la 4,45 lei pe pieţele...

Autor: Ciprian Botea

15.08.2013, 21:07 708

Euro a urcat ieri peste 4,45 lei pe pieţele internaţionale, nivel care nu mai fusese depăşit de la începutul lunii iunie, în timp ce piaţa valutară de la Bucureşti a fost închisă, ziua de 15 august fiind declarată nelucrătorare.

BNR publicase miercuri un curs de schimb în creştere, la aproape 4,43 lei/euro, în condiţiile în care jucătorii de pe piaţă nu au reacţionat la datele pozitive privind creşterea economică din primul semestru.

Presiunea pe curs a revenit în ultimele zile, inclusiv pe fondul unei etape de depreciere a monedelor din regiune. Leul a pierdut circa o jumătate de punct procentual în ultima săptămână, dinamica fiind similară cu cea a zlotului polonez.

Un factor de presiune pe leu îl constituie şi îmbunătăţirea lichidităţii pe piaţa monetară, reflectată de scăderea dobânzilor la care băncile se împrumută între ele. Indicatorul  Robor la 3 luni, baza de calcul pentru costul creditelor în lei, a coborât miercuri sub 3,8% pe an, un nou minim istoric.

Dobânzile pe piaţa monetară s-au redus cu circa 0,7 puncte procentuale în ultimele două săptămâni după decizia-surpriză a BNR de a tăia o jumătate de punct procentual din dobânda-cheie la lei, la 4,5% pe an.

Analiştii se aşteaptă ca scăderea dobânzilor la lei să pună presiune pe leu şi în perioada următoare, cele mai pesimiste prognoze indicând un curs de 4,5 lei/euro în decembrie.

Moneda naţională s-a aflat pe o tendinţă de apreciere anul acesta, cu excepţia câtorva episoade de volatilitate, datorită cererii de lei din partea investitorilor străini interesaţi de achiziţii de obligaţiuni emise de Ministerul Finanţelor.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 16.08.2013.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO