Bănci și Asigurări

Dobânzile la creditele în lei sunt la numai un pas să le egaleze pe cele la euro

Dobânzile la creditele în lei sunt la numai un pas să...

Autor: Ciprian Botea

30.10.2013, 00:08 4225

Ipotecarele în lei au devenit o alternativă abia după un an de discuţii pro şi contra legate de mutarea integrală pe lei a creditului de retail.

Dobânzile la creditele în lei sunt la un pas să le egaleze pe cele la împrumuturile în valută după ce indicatorul Robor la 3 luni, folosit de bănci ca reper de preţ în majori­tatea contractelor de credite de retail în lei, a coborât la un minim istoric de 2,9% pe an.

Apare astfel pentru prima dată în mod serios alternativa finanţării în lei pentru creditele de retail. Diferenţa dintre rata lunară la un ipotecar în lei şi unul în euro a coborât sub 10%, adică 15 euro (70 de lei) în cazul unui împrumut de valoare medie.

„Diferenţialul de dobândă între lei şi euro joacă un rol important în decizia de accesare a unui credit. Cu cât procentele de dobândă vor fi mai apropiate, cu atât va fi mai mare interesul pentru creditele în moneda naţională. Este firesc să se întâmple aşa, să te finanţezi în moneda în care ai venituri. Eviţi în acest fel riscul valutar“, afirmă Adrian Jantea, director comercial persoane fizice în cadrul BRD. După scăderea costului finan­ţărilor pentru achiziţia de locuinţe, atenţia ar urma să se îndrepte către marjele ridicate de dobândă practicate de bănci la creditele de consum, pentru a-şi acoperi costurile cu creditele neperformante. Un credit de consum în lei are o dobândă efectivă de 15% pe an, în timp ce la depozite băncile oferă 3-5% pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO