ZF 24

Douasprezece metode de taxare pentru secolul douazeci si unu

20.07.2009, 16:04 42

Sistemele de impozitare flexibile, responsabile si transparente trebuie sa fie calea de urmat, conform ACCA (the Association of Chartered Certified Accountants – Asociatia Contabililor Avizati. Modificarile aduse politicilor de impozitare trebuie sa fie mai flexibile si mai transparente, arata ACCA intr-un nou document numit „Principii fiscale: de la Adam Smith la Barack Obama”. Documentul ofera douasprezece principii de impozitare dand si o explicatie clara a ceea ce face un sistem de impozitare sa fie just si eficient. Principiile se bazeaza pe regulile lui Adam Smith din lucrarea sa „Bogatia natiunilor” care spun ca sistemul de impozitare trebuie sa fie egal pentru toata lumea, sigur, eficient si convenabil.

Cele mai importante cinci principii de impozitare din cele douasprezece sunt :

1.Simplificarea si stabilitatea impozitelor – legislatia ar trebui sa fie pe cat se poate de simpla si usor de inteles si de urmat. La nivel global, companiile aloca aproape doua luni pe an pentru a se conforma reglementarilor fiscale - 15 zile pentru impozitele pe veniturile corporative, 21 de zile pentru impozitele si contributiile de munca si 21 de zile pentru impozitele pe consum.

2.Scutirea de la plata impozitelor si evaziunea fiscala – exista o diferenta intre scutirea de la plata impozitelor si evaziunea fiscala, care este ilegala. Shemele incurcate de planificare a impozitelor sunt tot atat de nocive ca si produsele financiare complexe care au avut un efect dezastruos asupra sistemului bancar. Legislatia privitoare la impozite trebuie sa fie clara si sigura, pentru a nu incuraja actiuni care sa aduca profituri financiare pe termen scurt in detrimentul unor actiuni care ar genera valoare pe termen lung.

3.Eficienta – sistemul impozitelor ar trebui sa fie eficient astfel incat guvernele sa poata sa isi asigure veniturile, sa poata preveni sustragerea de la plata taxelor si dezvoltarea unei economii subterane. Sistemele ar trebui sa fie de asemenea eficiente si pentru platitorii de taxe, astfel incat acestia sa se poata conforma cererilor. Eficienta este necesara si pentru intreprinderile mici in vederea reducerii birocratiei, intru-cat acestea suporta o povara administrativa de cinci ori mai mare per angajat, decat companiile mari.

4.Taxa pentru competitivitate - Globalizarea afacerilor inseamna ca statele trebuie sa se asigure ca sistemele lor fiscale sunt competitive, iar regulile sunt usor de urmat. Pericolul in privinta competitiei sta in faptul ca poate sa genereze taxe foarte scazute, sa creeze un refugiu pentru taxele offshore sau un sistem de impozitare plat, care sa conduca la investitii interne, din dorinta statelor de a ademeni investitorii straini si care ar duce la subminarea initiativelor de reglementare internationala fiscala. ACCA sustine principiul conform caruia statele sunt libere sa isi stabileasca singure politica fiscala tinand cont de contextul global competitiv, insa guvernele trebuie sa fie precaute pentru a nu provoca actiuni de represalii si razboaie comerciale prin reduceri fiscale drastice.

5.Impozitele verzi – impozitele pentru schimbarea comportamentului – Conceptul de „adaptare a taxelor” prin cresterea taxelor pe carbon pentru combustibilii fosili, dar reducerea lor pentru salarizare, venituri sau impozite, ar trebui promovat. Guvernele ar trebui sa foloseasca politica fiscala ca un instrument pentru schimbari pozitive, prin acordarea de stimulente pentru investitii in tehnologii mai curate, pentru o arie mai larga de industrii. Atunci cand sunt combinate cu reducerea impozitelor, taxele verzi nu ar trebui sa reprezinte o amenintare pentru contribuabili, ci un pas pozitiv.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO