ZF 24

Erste isi majoreaza capitalul cu 2,7 miliarde euro. Managementul nu va primi bonusuri pentru 2008

27.02.2009, 11:28 18

Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, a semnat astazi cu guvernul austriac acordul anuntat inca din octombrie 2008 prin care va putea atrage capital in valoare de pina la 2,7 mld. Euro incluzand o participatie din partea statului austriac si un plasament privat.

Participatia din partea statului nu va conferi guvernului drept de vot in AGA si nu restrictioneaza acordarea de dividende, a precizat Andreas Treichl, CEO al Erste.

In schimbul participatiei, Erste va plati un cupon de 8% pe an. Daca nu restituie capitalul in cinci ani, cuponul anual creste cu 0,5% in al saselea si al saptelea an, fiind insa plafonat la nivelul EURIBOR pe 12 luni plus 10%.

In acelasi timp, Treichl a anuntat ca actionarii existenti, investitorii privati si institutionali vor putea subscrie actiuni in cadrul unei oferte publice care ar urma sa se deruleze de la jumatarea lui aprilie si pina la sfarsitul lunii si prin care spera sa obtina cel putin 400 mil. euro. In functie de rezultatul plasamentului privat, guvernul austriac va putea subscrie actiuni in limita a 1,89 mld. euro.

Treichl a spus ca una dintre conditiile acordului semnat cu guvernul de la Viena este ca managementul sa nu primeasca bonusuri pentru 2008, restrictia urmand a fi valabila in oricare an in care Erste nu va putea plati cuponul stabilit.

Pentru 2008 conducerea Erste va propune in AGA un dividend de 0,65 euro pe actiune, fata de 0,75 euro in 2007.

"Actionarii nostri nu sunt numai fonduri de investitii, ci si fonduri de pensii si mici investitori care deja au suferit mult din cauza crizei sic red ca este normal sa le oferim o dobinda in schimbul capitalului", a spus Treichl.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO