ZF 24

Europa ia piciorul de pe acceleraţie în cursa achiziţiilor de gaze naturale. Cumpărătorii aşteaptă o nouă scădere a preţurilor pentru a umple rezervele înainte de iarna viitoare

Europa ia piciorul de pe acceleraţie în cursa...

Autor: Andrei Şerbănescu

08.05.2023, 15:47 1430

Achiziţiile de gaze naturale necesare pentru umplerea depozitelor din Europa sunt mai lente decât de obicei în această perioadă a anului, în ciuda unei scăderi recente a preţurilor, unii cumpărători mizând pe o nouă scădere viitoare, conform Bloomberg.

Contractele futures de referinţă de pe continent au coborât mult sub nivelurile record înregistrate vara trecută, dar acest lucru nu a fost suficient pentru a stimula achiziţiile, consumul revenind lent de la minimele înregistrate în timpul crizei. Încrederea că preţurile vor continua să scadă sporeşte aşteptarea cumpărătorilor în cursa de-a reface stocurile înainte de iarna viitoare.

Utilizarea redusă a combustibilului reflectă robusteţea rezervelor globale de a acoperi cererea europeană la momentul de faţă. Însă producătorii şi comercianţii de gaze avertizează că impactul crizei încă nu s-a încheiat, o revenire întârziată şi incertă a consumului putând perturba echilibrul fragil al pieţei. 

Consumatorii par încrezători, încurajaţi de liderii politici care susţin că ce e mai rău a trecut, potrivit lui Klaus Reinisch, director de vânzări al MET Holding AG, cu sediul în Elveţia. 

Există unele aşteptări potrivit cărora preţurile ar putea scădea până la 10 euro pe megawatt-oră, cu peste 70% mai puţin decât în prezent, dar chiar dacă acest lucru se va întâmpla, preţurile mai mici nu vor persista prea mult timp, a declarat Reinisch. 

Potrivit acestuia, dependenţa puternică de gazul natural lichefiat - care a înlocuit combustibilul rusesc din conducte - lasă Europa extrem de expusă la mişcările mai ample ale pieţei şi la volatilitatea bruscă a preţurilor. 

Piaţa este încă vulnerabilă. O reluare rapidă a consumului de gaze din partea industriei, împreună cu o revenire a cererii din Asia, ar putea expune continentul la o serie de riscuri. Analişti de la Goldman Sachs Group Inc. la Boston Group Consulting văd posibilitatea unei reveniri a preţului peste 100 de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO