ZF 24

Exclusiv ONLINE: Fondurile UE, motiv de divort: Unii soti se despart pentru a primi fiecare 25.000 de euro pentru "Instalarea Tinerilor Fermieri"

07.03.2010, 00:00 31

Banii promisi de Uniunea Europeana, peste 8 miliarde de europentru agricultura in perioada 2007-2013, au starnit interesul azeci de mii de romani, care au inceput sa contureze proiecte catmai atractive care sa treaca de exigentele autoritatilor si sa setransforme in investitii de infiintare sau modernizare a fermelor.Pana in cest moment 8% din totalul fondurilor au ajuns la fermieri,dar procesul este greoi, atat de partea beneficiarilor, care auprobleme de cofinantare, cat si de partea autoritatilor care seconfrunta de multe ori cu erori in momentul in care verificadosarele pentru accesarea fondurilor.

"Una dintre situatii a fost de-a dreptul ilara. Doua persoane, sotsi sotie au hotarat sa divorteze, unul a luat casa bunicii,celalalt a ramas in domiciliul conjugal, si-au pastrat numelebinenteles pentru copii si fiecare a depus acelasi dosar copy-pastefacut inainte de separarea celor doi pentru a obtine fiecare 25.000de euro de la uniunea Europeana pentru masura de instalare atinerilor fermieri", a declarat Ciprian Alic, director generaladjunct in cadrul Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala siPescuit (APDRP).
Pana in prezent, pentru masura "Instalarea tinerilor fermieri",cuprinsa in Programul National de Dezvoltare Rurala 2007-2013, alcarei obiectiv operational este cresterea numarului de tineriagricultori care incep pentru prima oara o activitate agricola casefi de exploatatii si incurajarea tinerilor fermieri de a realizainvestitii, au fost depuse un numar de circa 3.400 de proiecte cu ovaloare de 72,3 mil. euro. Din acestea au fost contractate 507proiecte, cu o valoare 6 mil. euro euro.
Nu putini au fost cei cu imaginatie bogata, cand a venit vorba debani europeni. APDRP s-a confruntat in ultimii doi ani cu situatiiin care toti oamenii unui sat doreau sa se transforme in florarisau apicultori. "O comuna intreaga a devenit florareasa judetului,mari specialisti in floricultura. Toti din acea comuna au devenitbrusc cultivatori de lalele, pentru ei Olanda era undeva departe",glumeste Alic.
Masura 312 permite achizitionarea de utilaje agricole si prestareserviciilor la terti. Un agricultor, pentru a obtine un punctaj maimare pentru a primi banii europeni a gasit o metoda alternativa- ainfiintat o metoda mestesugareasca. "Si-a spus ca daca face 10cosuri de nuiele pe luna, cu care sa incarce binenteles marfa intractorul pe care urma sa-l achizitioneze cu bani de la UE sigur vaavea un avantaj fata de competitori", povesteste directorul APDRP.Si un om de afaceri, care avea ca activitate inchirierea de produsede podoaba a fost atras de fondurile venite de la Bruxelles. "Acerut 200.000 de euro cu care sa achizitioneze aur cu acre salucreze bijuterii. Acestea urmau sa fie ulterior inchiriate lacumetrii, nunti, botezuri. Nu s-a gandit ca dupa cinci aniinvestitia trebuie sa produca ceva, sa creeze locuri de munca, cidoar sa ruleze banii din inchirieri", incheie Alic.
In ciuda acestor exemple, majoritatea fermierilor au apelat laconsultanti pentru un proiect viabil, 9.600 de dosare fiind dejaaprobate pentru plata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO