ZF 24

Exclusiv online - "Rabla" a casat 50.000 de vechituri. Porsche a construit prima bursa de vouchere

10.03.2010, 00:00 91

Porsche Romania, cel mai mare importator local de automobile, acreat prima platforma on-line pentru tranzactionarea voucherelor"Rabla". Pagina web www.rabla-2010.ro centralizeaza informatiiaferente programului de innoire a parcului auto national publicatein Monitorul Oficial, pasii de urmat de persoanele fizice sijuridice pentru casarea unei rable, dar si o bursa atichetelor.

"Este o platforma pe care oamenii pot posta anunturi. Oaplicatie prin care permite sa se intalneasca cererea cu oferta,iar scopul a fost ca oamenii sa poata intermedia aceste vouchere,sa creem un loc pentru ei", a declarat Daniel Dulgheru,administratorul platformei, pentru Porsche Inter Auto, companiacare reuneste dealerii Porsche Romania.

Potrivit contorului paginii web, la sectiunea de cumparare suntpostate mai mult de 300 de anuntuti in timp ce pentru vanzarea devouchere exista aproximativ 400 de postari.

"Nu avem vreo implicare in ceea ce priveste tranzactionarea.Oamenii au datele de contact si stabilesc detaliile personal. Nu amreusit sa vedem inca cate dintre aceste tichete ajung la dealeri",a spus Dulgheru.

Conform programului Rabla 2010 o persoana fizica poate utilizapana la 3 vouchere pentru achizitia unui automobil, datoritafaptului ca in acest an tichetele nu sunt nominale.

Tarifele pentru un voucher, cu o valoare de 3.800 de lei,acceptate de cumparatori oscileaza intre 800 si 1.500 de lei intimp ce vanzatorii solicita intre 1.200 si 1.900 de lei.

S-au terminat 50.000 de vouchere. Milioane de euro raman laintermediari

Potrivit Administratiei Fondului de Mediu cele 50.000 de tichetealocate persoanelor fizice au fost epuizate, ultimele fiinddistribuite astazi catre REMAT-urile din tara. Reprezentantii AFMau declarat ca pana luni la unitatile care primesc automobilelevechi au fost casate 25.000 de rable mai vechi de zece ani.

"In intreaga tara sunt circa 240 de unitati REMAT, toateparticipante in program. Conform regulilor, fiecare primeste de lanoi maximum o suta de vouchere, numar ce poate fi suplimentat doardupa epuizarea a 80 dintre cele alocate anterior. In acesteconditii, fiecare unitate inca mai are cate o suta de astfel debonuri si inca mai poate casa masini timp de cateva zile. Dupaaceea vom astepta decizia Cabinetului pentru a vedea ce se maiintampla cu acest program in 2010" a declarat Adriana Stroe,purtator de cuvant al AFM.

Pentru ca numarul voucherelor a fost limitat proportional pentrufiecare REMAT in parte, in unele locatii s-au format cozi pentrupredarea rablelor iar cererea a fost peste asteptari, potrivitAFM.

Potrivit importatorilor auto locali dupa finalizarea casarilorsi emiterii voucherelor, va avea loc o concentrare a lor, printranzactionare libera, urmand apoi sa ajunga la dealerii autopentru achizitia de automobile noi.

Luand in considerare "bursa" tichetelor Rabla, la achizitia unuitichet cu 1.500 si vanzarea acestuia cu 2.500, in buzunarelebisnitarilor ar ajunge cel putin 10 milioane de euro.

Spre deosebire de anii anteriori, cand numai posesorul unei"rable" putea sa-si achizitioneze un automobil nou in bazaprogramului, acum odata cu implementarea sistemului de vouchere,oricine detine un tichet valoric poate cumpara o masina noua cu oreducere de 3.800 de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO