ZF 24

EY: Piaţa de M&A a crescut cu peste 23% anul trecut, sectorul-vedetă fiind cel financiar-bancar

EY: Piaţa de M&A a crescut cu peste 23% anul trecut,...

Autor: Roxana Rosu

28.03.2016, 10:45 344

Piaţa de M&A din România a înregistrat o creştere consistentă anul trecut, de peste 23%, în ciuda numărului mai redus de tranzacţii, valoarea totală a acestora fiind estimată la 3,65 miliarde dolari, potrivit unui studiu realizat de Ernst&Young.

„Anul 2015 a continuat efervescenţa anului precedent. Stabilitatea macroeconomică a readus sentimentul pozitiv în perspectivele de afaceri şi a dat încredere investitorilor pentru implementarea strategiilor de dezvoltare. Sectorul vedetă, din perspectiva valorii tranzacţiilor în 2015, atât în România, cât şi în Europa Centrală şi de Sud-est, a fost segmentul financiar-bancar, care ne aşteptăm să fie în continuare activ alături de sectoare precum IT, producţie, energie sau servicii”, a declarat Florin Vasilică, liderul departamentului Asistenţă în tranzacţii, EY România.

Majoritatea tranzacţiilor au fost făcute de investitori străini, peste 60% fiind efectuate de investitori care şi-au marcat în acest fel intrarea pe piaţă sau companii multinaţionale care şi-au consolidat poziţia în România.

La nivel  regional, Slovacia este singura ţară din Europa Centrală şi de Est care a reuşit să atragă o pondere mai mare de companii străine.

Cei mai importanţi investitori străini au provenit anul trecut din SUA(10%), urmaţi de  cei din Irlanda şi Marea Britanie (cu câte 8%), spre deosebire de anul anterior când piaţa era dominată de Germania şi Austria.

” Date fiind previziunile macroeconomice, precum şi evoluţia de până acum din anumite sectoare sau portofolii de investiţii, ne aşteptăm ca tranzacţiile transfrontaliere să crească, pe fondul soluţiilor strategice alese de anumiţi jucători din sectoarele active în M&A, pentru a ţine pasul cu firmele concurente care şi-au consolidat deja poziţia prin achiziţii”, a mai spus Florin Vasilică.

Din cele 123 de tranzacţii derulate anul trecut, 39% au fost făcute publice, faţă de 36% în 2014. De asemenea, valoarea medie a tranzacţiilor sub 100 milioane dolari s-a menţinut constantă, la 21 mil dolari, se arată într-un comunicat E&Y.

Cele mai atractive sectoare au fost IT-ul şi sectorul energetic şi minier, acestea înregistrând şi cele mai multe tranzacţii (câte 13 de fiecare). Topul a fost completat de segmentul de real estate (12 tranzacţii) şi sectoarele de servicii şi sănătate (câte 11 tranzacţii în fiecare).

La fel ca în 2014, doar 6% dintre tranzacţiile înregistrate au fost făcute de investitori români care au achiziţionat ţinte externe, unul din cele mai mici procente din regiune, situându-se la egalitate doar cu Bulgaria şi Ungaria.

În 2015, majoritatea covârşitoare a investitorilor au fost strategici (83%), numărul tranzacţiilor efectuate de aceştia crescând cu 18% comparativ cu 2014, un trend prezent de altfel în toată regiunea, unde per total 78% din tranzacţii au fost făcute de acest tip de investitori.

Creşterea valorică a pieţei a fost susţinută, printre altele şi de tranzacţiile din domeniul financiar efectuate de jucători din domeniul bancar. Aici s-a înregistrat şi cea mai mare tranzacţie a anului, prin grupul italian UniCredit care a cumpărat pachetul de 45% din acţiuni deţinut de Ion Ţiriac la UniCredit Tiriac Bank pentru aproximativ 771 milioane USD.

Printre alte tranzacţii importante a căror valoare nu a fost făcută publică se numără achiziţia operatorului privat de sănătate, Regina Maria de către fondul britanic Mid-Europa Partners (estimată la o valoare de 148 milioane USD) sau achiziţia Lafarge şi Holcim România de către producătorul irlandez CRH, într-o mega tranzacţie transfrontalieră estimată la 7.1 miliarde USD (din care aproximativ 439 milioane USD pentru activele din România). 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO