ZF 24

Fermierii cu terenuri nelucrate nu vor mai primi bani la hectar

01.03.2010, 11:08 25

Ministrul agriculturii Mihail Dumitru a declarat ca incepand dinacest an nu va mai acorda subventii directe la hectar platite dinbugetul statului celor care nu-si lucreaza terenurile agricole.

"Vom propune identificarea tuturor terenurilor nelucrate. Dindatele pe care le avem, 15% din terenurile pentru care s-asolicitat sprijin, adica 1,2 milioane ha, sunt nelucrate", a spusDumitru.

Pentru 2010, Uniunea Europeana acorda 731 milioane euro, ceea ceinseamna 81 euro la hectar, la acestea adaugandu-se de la bugetulde stat 635 milioane euro, adica 85 euro la hectar. In total,agricultorii vor primi 166 euro la hectar, cu circa 50 euro maimult decat anul trecut. Fermierii sunt insa obligati sa isi lucrezeterenurile pentru a primi bani de la bugetul de stat si sa-lmentina macar in conditiile optime de mediu pentru a primi si banide la UE.

Astazi s-a lansat campania de depunere a cererilor de sprijin pesuprafata. Pentru a primi subventii directe la hectar, fermieriitrebuie sa-si declare suprafata detinuta in perioada 1 martie-17mai 2010, cererile depuse ulterior urmand sa primeasca penalitati1% pentru fiecare zi lucratoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO