ZF 24

Filipescu, Agenţia Naţională a Turismului: Am derulat 600 inspecţii în ultimele şase luni, cu amenzi de 3 mil. lei

Filipescu, Agenţia Naţională a Turismului: Am derulat...

Autor: Andrei Cîrchelan

19.11.2013, 11:45 152

Agenţia Naţională a Turismului (ANT) a derulat în ultimele şase luni un număr total de 600 acţiuni de control la hoteluri, pensiuni şi restaurante, care au avut ca rezultat amenzi în valoare totală de  3 mil. lei şi retragerea a 15 licenţe de turism, potrivit unor declaraţii făcute de  Răzvan Filipescu, preşedintele Agenţiei Naţionale a Turismului, în cadrul conferinţei Mediafax Talks About Brewing and Hospitality.

Inspecţiile derulate de autoritate au vizat 436 unităţi de cazare şi 435 unităţi de alimentaţie publică, iar în urma lor au fost retrase opt certificate de clasificare, potrivit oficialului.

Pentru perioada următoare, autoritatea vizează acţiuni de control în judeţele în care se aşteaptpă un număr foarte mare de turişti şi vom încerca să acoperim întreaga zonă a ţării.

”Pe partea de legislaţie, noi ca autoritate responsabilă în domeniul turismului am modificat criteriile obligatorii pentru clasificarea hotelurilor şi restaurantelor. Am vizat îmbunătăţirea serviciilor prin introducerea personalului 100% calificat în secţiile de producţie şi servire”, a spus Filipescu, referindu-se la modificările implementate de ANT. Scopul măsurilor, potrivit oficialului, este acela de a spori eficienţa sectorului turistic local, unde ”România se află la un nou început în dezvoltare şi promovare” spre deosebire de tendinţele globale în care turismul devine din ce în ce mai complex iar turişti încep să aibă exigenţe din ce în ce mai ridicate.

În 2013, până în prezent ANT a înregistrat 1030 de cereri de clasificare, 599 referindu-se la unităţi de cazare, 431 la unităţi de alimentaţie publică, 101 la hoteluri, 204 la restaurante şi 118 la terase, potrivit statisticilor ANT.

În piaţă, însă, ”scăderea consumului se vede. În primele nouă luni ale anului, numărul de turişti a crescut, dar există o scădere a puterii de cumpărare a turiştilor, iar acest trend trebuie schimbat prin diversitate”, a mai spus Filipescu.

În acest context, ANT are în dezbatere un proiect pentru reintroducerea tichetelor de vacanţă şi pentru companiile de stat şi pentru bugetari, tot cu scopul de a creşte piaţa internă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO