Burse - Fonduri mutuale

Fondurile straine nu au mai adus bani pe Bursa de 7 luni

Fondurile straine nu au mai adus bani pe Bursa de 7 luni

Dana Mirela Ionescu: Aderarea in sine nu se va face simtita imediat prin atragerea mai multor investitori straini pe Bursa

05.10.2006, 21:18 11

Activitatea investitorilor straini pe Bursa a fost destul de scazuta in primele noua luni ale anului, insa brokerii se asteapta ca strainii sa devina mai activi in ultimul trimestru, ca urmare a raportului de tara favorabil.
Investitiile nerezidentilor la Bursa au inregistrat in primele noua luni ale anului un sold pozitiv de 73,5 milioane de euro, in scadere cu 17% comparativ cu investitiile nete inregistrate in perioada similara a anului trecut.
Dupa intrarile masive de capital strain inregistrate in primele doua luni ale anului, operatiunile fondurilor straine s-au redus considerabil incepand cu luna martie, cand s-au inregistrat si primele iesiri mai importante de capital. Practic, in ultimele sapte luni, investitorii straini au vandut mai mult decat au cumparat.
Statisticile Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) privind intrarile si iesirile de capital strain de pe piata romaneasca in primele opt luni ale anului confirma activitatea mai redusa a investitorilor straini. In perioada ianuarie-august 2006, sumele plasate de straini in conturile societatilor de brokeraj au fost cu doar 3 milioane de euro mai mari decat sumele retrase. Intrarile totale au fost de 427,6 milioane de euro, in timp ce iesirile s-au ridicat la 424,7 milioane de euro.
Reducerea activitatii investitorilor straini s-a produs intr-un context international mai putin favorabil, determinat de migrarea capitalurilor speculative dinspre pietele emergente catre pietele dezvoltate, peste care s-au suprapus o serie de factori interni, cum ar fi disputa din jurul societatilor de investitii financiare (SIF) si ordonanta privind delistarile. Aceste neclaritati legislative au determinat mai multa prudenta din partea investitorilor straini.
In plus, raportul de tara din mai, care a ridicat unele semne de intrebare cu privire la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, nu a fost tocmai incurajator pentru investitorii straini.
"Raportul din mai a tras un semnal de alarma pentru investitorii straini, care au preferat sa astepte raportul din septembrie pentru a avea o certitudine in privinta aderarii pentru a intra mai puternic pe piata. Din acest motiv au fost luni in care strainii au fost vanzatori neti", a declarat Adrian Simionescu, directorul Finans Securities, societatea de brokeraj a Finansbank.
Activitatea investitorilor straini a inceput sa se intensifice in septembrie, o data cu apropierea raportului de tara, in conditiile in care existau deja semnale privind o decizie favorabila Romaniei. Luna trecuta investitiile straine au inregistrat un sold pozitiv de 1,87 milioane de euro, fiind insa departe de valoarea de 33 de milioane de euro inregistrata in septembrie 2005. "In septembrie au fost fonduri noi care au intrat in Romania. Strainii coreleaza evolutia economica cu cea politica, iar decizia favorabila privind aderarea la Uniunea Europeana a determinat o crestere a interesului investitorilor straini pentru Romania", a precizat Simionescu.
El considera ca intrarile de capital strain vor creste in perioada urmatoare, insa nu brusc, pe masura ce alte fonduri de investitii se vor orienta catre piata romaneasca, insa nu se asteapta la iesiri masive din partea fondurilor existente deja pe piata.
"Pe piata romaneasca de capital nu sunt prezente multe fonduri speculative, deci nu ma astept la iesiri importante. Cred insa ca vom asista la investitii mai mari din partea investitorilor straini si consider ca lichiditatea medie zilnica ar putea urca in perioada urmatoare la 20 de milioane de euro", a mai spus Simionescu.
Societatile de brokeraj mari de pe piata, care lucreaza preponderent cu investitori straini, susutin ca aderarea in sine nu va atrage mai multi investitori straini pe Bursa. Fondurile straine de investitii vor lua in continuare decizii pe baza rezultatelor financiare ale companiilor si tinand cont de conditiile de pe piata.
"Fondurile de investitii straine au mandat in ceea ce priveste tipurile de actiuni pe care pot sa le cumpere. Sunt fonduri care au mandat pe pietele emergente si fonduri care au mandat pe pietele dezvoltate. Intrarea in Uniunea Europeana nu va schimba peste noapte apartenenta Romaniei la tarile emergente. Exista insa fonduri care pot investi numai in tari ale caror institutii ale pietei sunt membre depline in forurile internationale, ceea ce, pentru Romania, se va intampla in ianuarie 2007", a declarat Dana Mirela Ionescu, presedintele Raiffeisen Capital & Investment, societatea de brokeraj a Raifeisen Bank.
Ea considera ca atata timp cat numarul de emitenti si lichiditatea de pe piata nu vor creste, nu vom asista la schimbari majore nici in ceea ce priveste activitatea investitorilor straini.
"Simpla aderare este doar unul dintre motivele pentru care investitorii privesc cu optimism piata de capital. Evolutia viitoare tine insa in primul rand de emitenti. Daca emitentii vor avea rezultate bune si economia va creste, vom avea si mai multi investitori straini", sustine si Dan Popovici, directorul general adjunct al BCR Securities, societatea de brokeraj a BCR.
Totusi, activitatea investitorilor straini pare sa se fi intensificat dupa prezentarea raportului de tara.
Primele sedinte de tranzactionare din octombrie au fost marcate de o lichiditate mult mai ridicata decat media zilnica a ultimelor luni, in conditiile in care in piata au intrat sume importante, care au fost puse de unii brokeri pe seama fondurilor straine de investitii.

Actiunile Petrom, BRD si Banca Transilvania, trei dintre cele mai lichide actiuni de la Bursa de Valori, au fost introduse in luna septembrie intr-un indice regional dezvoltat de Erste Bank in colaborare cu Bursa din Viena. Indicele, denumit New Europe Blue Chip Index (NTX), are in componenta actiuni ale unora dintre cele mai importante companii din Austria, Ungaria, Polonia, Cehia, Romania, Slovenia si Croatia.

Brokerii sustin ca includerea actiunilor companiilor romanesti in structura unui indice regional va creste vizibilitatea acestora pe plan extern.

Erste Bank administreaza un fond de index construit pe baza indicelui NTX, precum si un fond de capital pe termen lung, care se ghideaza pe baza acestui indice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO