ZF 24

Grupul Teraplast a încheiat primul semestru din 2023 cu o cifră de afaceri consolidată de 320 mil. lei, în scădere cu 14%, şi pierderi de aproape 1 mil.lei. ”Sunt multe necunoscute din cauza cărora ne este dificil să anticipăm ce va urma, însă vizibilitatea pe care o avem pentru perioada imediat următoare ne dă încredere în realizarea profitabilităţii pe întreg anul 2023”

Grupul Teraplast a încheiat primul semestru din 2023 cu...

Autor: Roxana Rosu

25.07.2023, 09:14 789

Grupul Teraplast a încheiat primul semestru al anului cu o cifră de afaceri consolidată de 320,5 milioane de lei, în scădere cu 14%, şi un EBITDA de 23,2 milioane de lei, în scădere cu 35%, pe fondul cererii limitate, dar activitatea companiilor din grup a înregistrat o îmbunătăţire în trimestrul al doilea faţă de evoluţia din primele trei luni din 2023, se arată în raportul publicat marţi la BVB.

Grupul a înregistrat la finele primelor şase luni din 2023 o pierdere de 998.000 lei, faţă de un profit de 16 milioane lei în perioada similară din 2022.

„Am avut o îmbunătăţire a performanţelor financiare la finalul semestrului 1 faţă de trimestrul 1 sub influenţa factorilor sezonieri din sectorul construcţiilor, influenţă previzibilă. Un efect puternic a venit din controlul costurilor pe care l-am introdus în Grup, în special în diviziile unde performanţele au fost suboptime, inclusiv din cauza condiţiilor de piaţă şi a unor influenţe indepedente de noi.” a declarat Ioana Birta, directorul financiar al Grupului TeraPlast.

Creşterea EBITDA în T2 faţă de T1 2023 a fost de 58% faţă de 29% în intervalul corespunzător din 2022. Diluarea efectului de bază este evidentă şi în evoluţia cantităţilor vândute. Dacă creşterea tonajelor vândute de la T1 la T2 2022 a fost de doar 5%, anul acesta, cantitatea totală de produse vândute a crescut de la 16.800 de tone în primul trimestru la 20.300 de tone în cel de-al doilea trimestru (Ă21%) ducând totalul pentru primele 6 luni ale acestui an la peste 37.000 de tone, ceea ce indică un trend favorabil pentru o evoluţie în line cu prognozele făcute în bugetul pentru acest an.

Marja EBITDA a ajuns la finalul semestrului  la 7,3%.

La nivel consolidat, marja EBITDA a liniei de business Instalaţii & Reciclare a ajuns la un procent de două cifre, 10,2% în S1/2023, în timp ce Granule & Reciclare a avut marja EBITDA la un nivel de 9,5%. Segmentele Ambalaje flexibile şi Ferestre & Uşi evoluează mai lent din cauza contextului economic dificil, vizibil printr-o încetinire generală a cererii agregate, interne şi externe. Divizia Instalaţii & Reciclare este responsabilă de 72% din cifra de afaceri a grupului.

„În ultimii cinci ani ne-am transformat cu succes într-un grup cu un portofoliu diversificat, mult mai echilibrat şi mult mai eficient din perspectiva costurilor. Investiţiile derulate ne-au permis să extindem baza de clienţi, să reducem dependenţa de unele pieţe şi să aşezăm fundamentele unor evoluţii solide pe termen lung. Sunt multe necunoscute din cauza cărora ne este dificil să anticipăm ce va urma, însă vizibilitatea pe care o avem pentru perioada imediat următoare ne dă încredere în realizarea profitabilităţii pe întreg anul 2023.” a adăugat Ioana Birta.

Grupul TeraPlast are prevăzute în acest an investiţii de 120 de milioane de lei. Fabrica de folii stretch este în construcţie, iar testele în producţie vor începe în trimestrul 4 al acestui an. Investiţia totală se ridică la 84 milioane de lei.

Pentru noua centrală fotovoltaică, pentru care TeraPlast beneficiază de cofinanţare prin PNRR, compania este în etapa unor detalii finale legate de coordonatele proiectului şi estimează, în cazul unui răspuns favorabil definitiv, să semneze contractul de finanţare în decursul trimestrului trei. Obiectivul va permite creşterea surselor de energie regenerabilă ale Grupului şi contribuie la asigurarea a 20% din necesarul de energie electrică din surse regenerabile pe termen mediu.

Grupul este compus din companiile TeraPlast, TeraGlass, TeraPlast Recycling, TeraBio Pack şi Somplast.

Compania este controlată în proporţie de 46,8% de omul de afaceri Dorel Goia. Din acţionariat fac parte şi fonduri de pensii private Pilon II.

Din 2 iulie 2008, TeraPlast SA este listată la Bursa de Valori Bucureşti sub simbolul TRP. Acţiunile companiei sunt incluse în indicele de referinţă BET al Bursei de Valori Bucureşti, în indicii Small Cap şi Global All Cap ai FTSE Russell, în indicii MSCI Frontier IMI (Investable Market Index) şi în indicii CECE MidCap şi ROTX EUR ai Bursei de Valori de la Viena

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO