ZF 24

Inalt oficial de pe piata financiara: Recesiunea s-a adancit in Romania in 2009 din cauza reactiei haotice a bancilor si a incapacitatii de a atrage fonduri europene

08.12.2009, 18:41 22

Bancile s-au comportat haotic in toamna trecuta, cand au blocatpractic creditarea si au majorat puternic dobanzile, acesta fiindunul din factorii principali care au facut ca economia romaneascasa se contracte mai mult decat se anticipa anul acesta, spune uninalt oficial de pe piata financiara.

"Avem o scadere de activitate economica mai mare din treifactori. Bancile au o vina clara, s-au comportat imatur,majoritatea au sarit de la o extrema la alta. Al doilea,capacitatea administrativa extrem de scazuta de a trage fondurileeuropene. Aceasta este marea provocare a Romaniei. Ajustarea s-afacut pe cateva sectoare - constructii, auto", a spus oficialul incadrul unui seminar pe teme financiar-bancare desfasurat laSinaia.

Bancile au acordat agresiv credite pana inclusiv in lunaseptembrie a anului trecut, cand caderea bancii de investitiiamericane Lehman Brothers a declansat o unda de soc pe pietelefinanciare internationale. In octombrie, leul a fost atacat despeculatorii straini, iar BNR a aparat cursul, insa cu pretulcresterii dobanzilor. Pe fondul cresterii riscului perceput laacordarea de credite, bancherii au majorat si dobanzile perceputeclientior.

"La dobanzi au sarit calul. Au mers cu dobanzile destulde sus,si acum sunt sus. Le gasesc insa o nuanta atenuanta, ca trebuie saisi asigure de undeva digestia creditelor neperformante", mai spuneoficialul bancar. Ponderea creditelor neperformante in totalulcreditelor acordate de bancile locale a inregistrat mai mult decato dublare de la inceputul anului, trecand de 13%.

Bancherii au sustinut pe tot parcursul anului ca, desi existaoferta de credite, nici clientii nu mai sunt acum doritori sa iacredite. Anul acesta creditul neguvernamental a stagnat inapropierea pragului de 200 de miliarde de lei, respectiv bancile auacordat finantari noi doar pe masura rambursarilor facute declienti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO