ZF 24

Investitorii vor sta cu ochii pe rezultatele companiilor internaţionale

Investitorii vor sta cu ochii pe rezultatele companiilor...

Autor: Monica Juganaru

08.07.2013, 19:59 239

Brokerii spun că în perioada următoare rezultatele companiilor din SUA, unde se deschide sezonul de raportări financiare, ar putea da tonul evoluţiei pe pieţele interna­ţionale şi implicit pe bursa de la Bucureşti.

Potrivit analiştilor, lichiditatea de la BVB ar putea fi revitalizată de startul perioadei de raportări financiare pentru trimestrul al doilea, Alcoa fiind prima companie din indicele Dow Jones Industrial Average care şi-a prezentat datele, după închiderea sedinţei de tranzacţionare de ieri.

Bursa de la Bucureşti a crescut cu 0,75%, într-o piaţă în care cei mai mulţi investitori au continuat să adopte poziţii de aşteptare. Jucătorii au tranzacţionat acţiuni în valoare de 16,69 milioane lei (3,75 milioane euro), în creştere faţă de nivelul înregistrat vineri, de 10,6 mil. lei (2,4 mil.euro).

„Şedinţa de tranzacţionare de luni a confirmat, din pris­ma tranzacţiilor, ritmul de vară din ultima perioadă, sen­ti­men­tul fiind în general pozitiv, având în vedere evoluţia in­dicilor globali de la finalul săptămânii trecute şi debutul aces­teia. Rulajul scăzut poate fi argumentat şi prin antici­parea ofertei primare pentru compania Nuclear­elec­trica, detaliile finale ale ofertei urmând să fie anunţate cel mai probabil în ur­mătoarele zile“, a declarat Bogdan Gherghe, analist la casa de brokeraj Tradeville.

Aproape 60% din lichiditatea de luni a fost asigurată de transferuri cu acţiunile Fondului Proprietatea, de 9,47 mil. lei. Preţul acţiunilor Fondului Proprietatea a urcat cu 1,05%, la 0,628 lei. Rulajul total al Bursei a fost susţinut şi de două transfe­ruri deal cu acţiunile BRD, în valoare cumulată de 2,78 mil. lei. Schimburile au fost perfectate la 7,5 lei, în stag­nare faţă de cotaţia de vineri. 

Acţiunile Transgaz Mediaş (TGN) au câştigat 1,9% pe fondul unor tranzacţii de 254.000 de lei, în timp ce titlurile OMV Petrom s-au apreciat cu 1% pe un rulaj foarte scăzut.

Titlurile Băncii Carpatica au urcat cu 2,4%, în timp ce acţiunile Erste Bank au câştigat 4,1%.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat şedinţa în urcare cu 0,64%, în timp ce indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a urcat cu 0,86%.

La închiderea pieţei de la Bucureşti, bursele vest-euro­pene erau în creştere cu până la 2,4%, iar piaţa din Statele Unite a deschis în urcare şedinţa de tranzacţionare de luni.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 09.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO