ZF 24

Kremlinul stoarce de bani băncile occidentale rămase în Rusia: Instituţiile bancare vestice au plătit anul trecut 800 de milioane de euro în taxe către statul rus, de patru ori mai mult decât nivelul înregistrat înainte de invazia din Ucraina

Kremlinul stoarce de bani băncile occidentale rămase...

Autor: Andrei Şerbănescu

29.04.2024, 12:39 254

Cele mai mari bănci occidentale care au rămas în Rusia au plătit Kremlinului taxe de peste 800 de milioane de euro anul trecut, de patru ori mai mult decât înainte de război, în pofida promisiunilor de a-şi reduce la minimum expunerea faţă Rusia după invazia pe scară largă a Ucrainei, raportează FT.

Cele şapte bănci europene de top după activele din Rusia - Raiffeisen Bank International, UniCredit, ING, Commerzbank, Deutsche Bank, Intesa Sanpaolo şi OTP - au raportat un profit combinat de peste 3 miliarde de euro în 2023.

Aceste profituri au fost de trei ori mai mari decât în 2021, fiind generate parţial de fondurile pe care băncile nu le pot retrage din ţară.

Saltul de profitabilitate a dus la o plată combinată de aproximativ 800 de milioane de euro în impozite, faţă de 200 de milioane de euro în 2021, arată o analiză a Financial Times. Acesta s-a adăugat profiturilor înregistrate de creditorii americani precum Citigroup şi JPMorgan.

Taxele plătite de băncile europene, echivalente cu aproximativ 0,4% din toate veniturile bugetare non-energetice ale Rusiei prevăzute pentru 2024, sunt un exemplu al modului în care companiile străine rămase în ţară ajută Kremlinul să menţină stabilitatea financiară în ciuda sancţiunilor occidentale.

Creditorii străini au beneficiat nu doar de dobânzile mai mari, ci şi de sancţiunile internaţionale impuse băncilor ruseşti. Astfel de măsuri au privat rivalii lor de accesul la sistemele de plată internaţionale şi au sporit atractivitatea propriilor bănci occidentale pentru clienţii din ţară.

Mai mult de jumătate din suma de 800 de milioane de euro plătită de băncile europene pentru impozite corespunde băncii austriece Raiffeisen Bank International, care are cea mai mare prezenţă în Rusia dintre creditorii străini.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO