ZF 24

Locuintele din Romania s-au ieftinit cu pana la 40% in prima jumatate a anului - studiu

Locuintele din Romania s-au ieftinit cu pana la 40% in prima jumatate a anului - studiu privat
31.08.2009, 11:41 26

Locuintele din Romania s-au ieftinit in primele sase luni ale anului cu procente intre 10 si 40%, in lei, respectiv o scadere a preturilor de 23% la cele vechi, si de 17% in ansamblurile noi, potrivit unui studiu al companiei de evaluare Darian Rom-Suisse.

"Reducerea costurilor de constructie si cu forta de munca a permis dezvoltatorilor sa incerce o adaptare a ofertei la segmentul majoritar de piata a cumparatorilor. Scaderile preturilor in termeni reali (valoare in lei) la proprietati rezidentiale in primul semestru al anului s-au situat in intervalul 10-40%, in functie de locatie, finisaje etc. Astfel, la nivelul oraselor importante din tara, preturile apartamentelor vechi au coborat in medie cu 23%, iar ale celor noi cu 17%", se arata in studiul companiei.

Autorii studiului apreciaza ca preturile locuintelor s-au indreptat spre pragul de 60.000 de euro, odata cu inceperea programului "Prim Casa". "Proprietati scoase la vanzare cu preturi de 54-58.000 de euro au inregistrat o ajustare rapida in sus odata cu anuntarea demararii acestui program, in timp ce efectul invers, de scadere a preturilor pana in aceasta zona se inregistreaza preponderent la dezvoltatorii presati din punct de vedere financiar", se precizeaza in studiu.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO