ZF 24

Managerii din piaţa farmaceutică aşteaptă o creştere a pieţei de maximum 8%. „România rămâne o piaţă cu un potenţial mare“

Managerii din piaţa farmaceutică aşteaptă o creştere...

Autor: Ioana David

17.01.2014, 00:08 50

Aşteptările managerilor din industria farma se îndreaptă în acest an către actualizarea listei de medicamente compensate, care ar putea aduce vânzări de peste 110 milioane de euro companiilor producătoare.

Intrarea acestor produse la com­pen­sa­re semnifică de fapt lansarea lor în Ro­mânia, pacienţii neputându-le cum­păra altfel din cauza preţurilor foarte mari.

Un alt segment pe care va fi „bătaie“ anul acesta între producă­tori este cel al medica­men­telor care se elibe­rea­ză fără prescripţie (aşa-nu­mitele OTC-uri, over the counter), tot mai multe fiind com­paniile care anunţă că vor să-şi con­soli­de­ze poziţia în acest sector. Tendinţa se ex­plică prin cererea în creştere şi prin faptul că în acest sector preţurile se formează liber (spre deosebire de preţurile la medica­men­tel­e cu prescripţie care sunt reglementate de Ministerul Sănătăţii).

După şase ani în care au aşteptat noua lis­tă de compensate, companiile de medi­ca­men­te au primit-o chiar înainte de Cră­ciun. Documentul a fost lansat în dezbatere pu­blică pe 23 decem­brie. Potrivit calen­da­ru­lui anunţat, lista ar tre­bui să plece la fi­nalul acestei luni spre apro­bare la Guvern şi să se implementeze din martie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO