ZF 24

Ministerul Sănătăţii a anunţat bilanţul anului 2013 în domeniul chirurgiei cardiace pediatrice: 249 de operaţii. Anual însă se nasc 1.000 de copii cu malformaţii cardiace

Ministerul Sănătăţii a anunţat bilanţul anului 2013...

Autor: Ioana David

30.12.2013, 12:10 248

249 de operaţii pe cord la copii cu malformaţii congenital cardiace, dintre care 232 de la Târgu Mureş şi alte 17 în Capitală, a anunţat astăzi Ministerul Sănătăţii. Realizarea operaţiilor cardiace la copii s-a realizat cu dificultate în ultimii ani din cauza numărului redus de medici specialişti care pot realiza acest tip de intervenţii.

Timp de mai mulţi ani, Institutul de Chirurgie Cardiovasculară din Târgu Mureş a fost singurul din ţară unde se efectuau acest tip de operaţii, în condiţiile în care departamentul similar din cadrul Spitalului de Urgenţă pentru Copii Marie Curie din Capitală nu a funcţionat din cauza lipsei medicilor.

Potrivit datelor Ministerului Sănătăţii, medicii chirurgi de la Târgu Mureş au efectuat anul acesta 232 de operaţii pe cord la copii cu diverse malformaţii congenitale cardiace, dintre care 49 au fost urgenţe, iar 31 dintre acestea au fost efectuate la nou-născuţi (până în 28 de zile).

Ministerul a anunţat că anul acesta a demarat un program pentru dezvoltarea chirurgiei cardiovasculare pediatrice, în colaborare cu o clinica şi o fundaţie italiană, cu scopul de a pregăti medici care să opereze la Marie Curie, la Institutul de Boli Cardiovasculare laşi şi la Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara.

“Proiectul s-a adresat atât medicilor anestezişti cât şi chirurgilor cardiovasculari, inclusiv rezidenţilor de ultimul an din ambele specialităţi, care vor să se califice în domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice şi să îşi desfăşoare activitatea profesională în centrele mai sus menţionate”, au spus reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.

În cadrul acestui proiect, echipe de medici români şi italieni au realizat 17 operaţii pe cord, iar Ministerul spune că proiectul va continua şi că şi-a propus dezvoltarea chirurgiei cardiovasculare pediatrice prin implementarea unui program naţional de sănătate.

Anul 2013 a adus însă şi prima secţie de chirurgie cardiacă pediatrică dintr-un spital privat, după ce Spitalul Monza din Capitală a inaugurat o secţie cu acest profil, cu medici de laInstitutului Inimii Niculae Stăncioiu din Cluj-Napoca. Cu ocazia lansării noii secţii, reprezentanţii Monza spuneau că anual se nasc în România 900-1.000 de copii cu malformaţii cardiace.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO