ZF 24

Nisco Invest imprumuta 30 mil. euro de la BCR pentru Akademia Center Cluj

07.07.2008, 18:09 24

Dezvoltatorul Akademia Center, Nisco Invest, parte a grupului de firme Nisco Group a anuntat ca finantarea proiectului de construire a celui de-al patrulea mall din Cluj-Napoca va fi sustinuta printr-un imprumut bancar de la BCR Erste, valoarea totala contractata fiind de peste 30 de milioane de euro.
"Am obtinut in urma cu o luna creditul pentru finantarea proiectului Akademia Center, dupa o lunga perioada de negocieri. Suntem incantati de colaborarea pe care o avem cu BCR Erste si de sustinerea pe care au acordat-o proiectului si echipei Akademia Center, fiindca fara finantare nu se poate dezvolta nici un proiect imobiliar", a declarat pentru ZF Transilvania Ovidiu Bojan, director executiv Nisco Invest.
In urma licitatiei organizate de Nisco Invest si Engexpor, companie desemnata sa administreze proiectul de construire Akademia Center, firma de constructii Soil Tech Drilling din Romania va demara lucrarile de constructie ale noului centru multifunctional.
Compania Soil Tech Drilling cu sediul in Bucuresti va realiza intr-o prima faza lucrarile pentru fundatia celui de-al patrulea mall din Cluj-Napoca si executia de piloti cu diametru de 2.500 de mm si 50 de metri adancime.
Managementul proiectului este realizat de Engexpor, companie portugheza care are ca domeniu principal de activitate oferirea de servicii de project&construction management, compania fiind specializata pe centre comerciale. Firma portugheza a fost implicata in realizarea a peste 27 de proiecte de centre comerciale in Europa si Brazilia, iar pentru proiectul Akademia vor fi alocate 20 de persoane, din care sapte vor fi expati cu o experienta importanta in domeniu.
"Am purtat discutii cu mai multe companii care activeaza pe acest domeniu, dar am ales in cele din urma firma portugheza datorita experientei pe care o au in administrarea proiectelor de centre comerciale", a afirmat director executiv Nisco Invest.
Engexpor dezvolta o cifra de afaceri anuala de aproximativ 10 milioane de euro, printre clientii companiei numarandu-se Multidevelopment Corporation, Inter Ikea, Sonae Sierra, Immoauchan sau Chamartin Inmobiliaria.
Akademia Center va avea o suprafata de 41.000 de metri patrati, din care 18.000 de metri patrati vor fi inchiriabili, investitia totala urmand sa se ridice la peste 30 de milioane de euro. Proiectul de la Cluj va include pe langa spatiile de retail si servicii, spatii de birouri de clasa A, precum si spatii medicale amplasate la nivele superioare, actionarul majoritar al Nisco Invest fiind omul de afaceri clujean Calin Nistor.
Akademia Center va fi construit pe un teren concesionat de la Consiliul Judetean Cluj-Napoca, pe o perioada de 49 de ani. Dezvoltatorul proiectului estimeaza ca noul centru va aduce anual aproximativ 200.000 de euro Consiliului Local Cluj, cifra reprezentand taxe de impozitare pe cladire.
Proiectul din Cluj-Napoca al Nisco va fi promovat de compania Colliers International, una dintre cele mai importante organizatii imobiliare din lume, cu venituri de peste 1,4 milarde de dolari si 241 de birouri in 54 de tari.
Reprezentantii companiei nu au putut sa ofere deocamdata detalii cu privire la identitatea viitorilor chiriasi, insa au precizat ca de la lansarea pe piata a proiectului si pana in momentul de fata sunt inchiriate aproximativ 80% din totalul spatiilor comerciale.
"Agentul exclusiv al proiectului Colliers International, care desfasoara activitati pe piata de servicii imobiliare a purtat deja negocieri avansate pentru aproximativ 80% din totalul spatiilor comerciale incluse in proiectul Akademia", spune Ovidiu Bojan.
Alaturi de Nisco Invest, la derularea proiectului Akademia Center participa si companiile Colliers International, agent exclusiv de inchiriere, BCR Erste, Engexpor, manager de proiect, Soil Tech Drilling, constructorul fundatie, Arhimar, arhitectul de implementare, Primaria si Consiliul Judetean Cluj-Napoca.
Compania Nisco Invest si-a inceput activitatea pe piata locala din anul 1990 si face parte dintr-un grup de opt firme, care anul trecut au realizat o cifra de afaceri totala de 23 de milioane de euro. Firma a dezvoltat pana in prezent proiecte imobiliare in Cluj-Napoca si Satu Mare valoarea totala fiind de aproximativ 5 milioane de euro. Conducerea Nisco Invest intentioneaza de asemenea sa deruleze investitii imobiliare in Targu Mures.
Proiectul Akademia Center este cel de-al patrulea proiect de spatii comerciale anuntat in ultimii doi ani pe piata clujeana, in prezent in Cluj-Napoca existand doua proiecte finalizate si alte doua in constructie. Pe langa investitia Nisco Invest, un alt proiect este cel al britanicilor de la Dawnay, Day, care au achizitionat locatia fabricii Tricotaje Somesul, aflata in centrul orasului Cluj-Napoca. Dawnay Day va construi aici un proiect imobiliar in valoare totala de aproximativ 85 de milioane de euro. Pe langa cele doua proiecte anuntate in 2007, tot anul trecut au fost lansate pe piata clujeana primele doua mall-uri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO