ZF 24

Nuclearelectrica: Opririle neplanificate nu afectează producţia bugetată

Nuclearelectrica: Opririle neplanificate nu afectează...

Autor: Andrei Chirileasa

29.10.2013, 19:47 223

Conducerea producătorului de energie electrică Nuclearelectrica sus­ţine că opririle neplanificate din ultimele zile ale reactoarelor centralei de la Cer­navodă nu-i afectează nivelul pro­ducţiei de energie bugetată pentru acest an.

„Opririle neplanificate sunt aferente oricărei industrii productive, inclusiv celei nucleare, şi nu implică niciun risc pentru securitatea nu­cleară, personal, popu­laţie şi mediu. În ceea ce priveşte pro­ducţia de energie elec­trică anuală plani­ficată, Nuclear­elec­trica are în vedere atât opririle pla­nificate, cât şi un volum care acoperă eventualele opriri nepla­nificate, de­terminat pe baze statistice, atunci când îşi stabileşte bu­getul de venituri şi chel­tuieli“, se arată într-un raport transmis bur­sei, semnat de directorul general al com­paniei, Daniela Lulache.

În ultima săptămână, cele două reactoare ale centralei de la Cernavodă au fost oprite pe rând. Mai întâi, reacto­rul 2 a fost deconectat pe data de 21 octombrie şi reconectat pe 26 octom­brie, apoi reactorul 1 a fost deconectat pe 27 octombrie. În ambele cazuri, de vină au fost defecţiunile unor echi­pa­mente.

Aceste opriri neplanificate ale reactoarelor de la Cernavodă apar de mai multe ori în cursul unui an, însă acum sunt monitorizate mult mai atent de investitorii de pe bursă, după ce compania s-a listat printr-o ofertă publică iniţială (IPO) de vânzare de acţiuni de­rulată în luna septembrie, prin care a atras circa 63 de milioane de euro. Pentru inves­titori, orice astfel de oprire înseamnă o pro­ducţie mai mică şi, im­plicit, afaceri şi pro­fituri mai mici pentru com­­panie, motiv pentru care unul dintre obiec­tivele conducerii compa­niei este ca durata aces­tor întreruperi să fie cât mai mică în cursul unui an. Nuclearelectrica produce anual circa 10,5 milioane de MWh de energie electrică, prin cele două reactoare de la Cernavodă, aproape 20% din consumul României.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 30.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO