ZF 24

Olteanu, BNR: Urmează un nou ciclu de creştere şi cred că industria şi serviciile au capacitatea de a relansa economia

Olteanu, BNR: Urmează un nou ciclu de creştere şi cred...

Autor: Andrei Cîrchelan

18.11.2013, 12:51 686

Urmează un nou ciclu de creştere, dar nu putem spune de acum prea multe despre viitoarea creştere economică, a declarat Bogdan Olteanu, viceguvernator la BNR cu ocazia evenimentului „15 ani de la lansarea Ziarului Financiar: România 1998, 2013, 2028”.

“Fără îndoială, urmează un nou ciclu de creştere, întotdeauna urmează o nouă etapă de creştere, chiar dacă de fiecare dată în criză uităm acest lucru. Trecutul, însă, ne spune câteva lucruri despre cum se termină crizele”, a declarat Olteanu.

Citând un studiu al economistului Kenneth Rogoff, Olteanu a spus că “sunt câţiva indicatori care să ne dea o idee cam pe unde ne-am putea aştepta să fim în această criză, pornind de la exemplul altor economii: piaţa imobiliară a scăzut cu 35% şi şi-a revenit după 6 ani, şomajul a crescut cu 7% şi şi-a revenit după 5 ani, PIB/capita a scăzut cu 3% şi s-a redresat după doi ani”.

E nevoie de timp  ca să ieşi din perioada de scădere, ca să ieşi din criză, dar ieşi de fiecare dată. Cum ieşim şi în ce ritm depinde de prezent, de capacitatea de a ne contrui această ieşire.

“Eu văd economia românească, şi în mod specific industria şi serviciile, ca având capacitatea de a ne relansa şi a ne scoate din criză”, a mai spus Olteanu.
 

Alte declaraţii făcute de Bogdan Olteanu:


“Creşterea semnificativă a exporturilor datorată creşterii industriilor cu valoare adăugată mare. Exemplul automobilelor e doar unul dintre cazuri. Ele sunt mai multe şi diversificate. Scăderea importurilor s-a produs în acele domenii care sunt specifice unei economii energo-intensive şi cu valoare adăugată mică. Balanţa exporturilor a devenit excendentară cu două domenii care produc valoare adăugată semnificativă: transportul internaţional de mărfuri (peste un miliard de euro contrubuţie la contul curent) şi serviciile informatice. Poate aici vedem un trend de reversare a importurilor acestor servicii”.

“Aş mai adăuga un element. S-a inversat soldul balanţei transferurilor”.

“Aceste date mă fac să cred că avem capacitatea de a construi şi de a creşte bazat pe industrie şi servicii. Poate când vorbim despre industrie ne uităm doar la cei care se plâng şi cei care se laudă. Există însă o categorie extrem de solidă de industriaşi în România, care au devenit parte a lanţului internaţional de furnizori de resurse (international resource supply). Ei au intrat în acele lanţuri şi reprezintă deja o contribuţie semnificativă la PIB.”â

“Avem dificultatea dezintermedierii. Există soluţii pe termen scurt. Cea mai eficientă e cea a fondurilor de garantare. Pe termen lung, însă, companiile din România trebuie să se capitalizeze. A fost o mare greşeală făcute de multe companii în creştere. Acţionarii s-au capitalizat pe ei şi şi-au decapitalizat companiile. Acum le recapitalizează cu eforturi foarte mari”.

“Dacă vrem o recuperare rapidă a decalajelor avem nevoie şi de capital străin. Asta nu înseamnă că trebuie să uităm de consolidarea capitalului românesc”.

Despre datorie şi îndatorare: România nu e o ţară semnificativ îndatorată în Europa. Datoria va fi mai mică în următorii mari. Datoria privată nu e nici ea spectaculoasă şi arată tendinţe de scădere, nu de creştere. Mă aştept să intrăm într-un nou ciclu de creştere economică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO