ZF 24

Peter de Ruiter, PwC: Tinta de deficit bugetar de 5,9% poate fi atinsa, dar nu usor

21.01.2010, 13:48 11

Deficitul bugetar de 5,9% din PIB pe care l-a stabilit Guvernulpentru 2010 "este o tinta foarte dificila, dar poate fi atinsa", adeclarat pentru ZF Peter de Ruiter, Liderul Departamentului deConsultanta Fiscala si Juridica al gigantului de consultanta siaudit PricewaterhouseCoopers (PwC).

Politica fiscala a Guvernului de anul acesta, in raport cuacordul stand-by incheiat cu FMI, presupune o mai buna colectare ataxelor la bugetul statului si largirea bazei de impozitare, inconditiile in care taxele si impozitele nu vor fi majorate, maispune de Ruiter.

"Pentru a aduce venituri la bugetul statului, ne putem asteptasa creasca baza de impozitare". Acest lucru inseamna, de fapt,impozitarea si altor categorii de persoane sau si a altor tipuri deactivitati, asa cum se discuta de exemplu impozitul pe averile maimari de 500.000 de euro sau impozitul forfetar care ar putea intrain vigoare la 1 aprilie 2010.

In legatura cu impozitarea cu 0,5% a averilor care depasesc500.000 de euro, Mihaela Mitroi, partener in departamentul deconsultanta fiscala al companiei, apreciaza ca ar fi costuri preamari de administrare ale acestui impozit, astfel ca nu se justificaintroducerea lui.

"Costa mai mult urmarirea si colectarea lui", spune Mitroi,adaugand ca in Germania acest impozit a fost declaratneconstitutional, fiind considerat o forma de expopriere aaverii.

In 2009, Romania a avut un deficit bugetar de 7,3% din PIB.Tinta pe anul acesta este considerata de unii analisti nerealistain conditiile in care se bazeaza pe o crestere a veniturilorbugetare cu 7% in 2010 fata de 2009. In acelasi timp, BNR aconsiderat destul de relaxata tinta de deficit bugetar din momentpe Romania trebuie sa atinga in 2011 un deficit bugetar de sub 3%din PIB pentru aderarea la zona euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO