ZF 24

Ponta ar renunţa la pachetul majoritar la reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă în favoarea chinezilor

gov.ro

Victor Ponta a ajuns ieri la sediul companiei chineze China Nuclear Electric, care ar putea investi în capacităţile de la Cernavodă

Autor: Paul Angelescu

01.07.2013, 21:09 579

Reprezentanţi ai companiei China Nuclear Electric (CNE) vor veni la Bucureşti în luna iulie pentru a discuta cu Guvernul detalii concrete despre o eventuală implicare în construcţia unităţilor 3 şi 4 ale centralei nuclear-electrice de la Cernavodă, a anunţat premierul Victor Ponta, aflat în vizită în China. El a precizat că investitorii vor putea deţine pachetul majoritar de acţiuni în acest proiect.

Premierul a ajuns ieri la Beijing, iar astăzi se va întâlni cu preşedintele ţării Xi Jinping şi cu premierul Li Keqiang. Ieri la Shenzhen (sudul Chinei) el a vizitat companii ca Huawei, ZTE (prezente în România) şi CNE.

„Geopolitic, lucrurile s-au jucat săptămâna trecută“, a spus Ponta legat de posibilul control al companiei chienze la CNE, cu referire la eşecul proiectului Nabucco.

Premierul se află într-un turneu asiatic care a cuprins şi China. Intenţia vizitei este de a găsi investiţii pentru marile proiecte ale României – reactoarele nucleare, hidro­cen­trala de la Tarniţa-Lăpuşteşti, canalul Siret - Bărăgan sau autostrăzile. Deocamdată, chinezii de la CNE vin în România în vizită de tatonare, iar premierul spune că statul ar putea ceda investitorilor pachetul majoritar la reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă. Compania mixtă creată pentru derularea investiţiei este EnergoNuclear, controlată în proporţie de 84,6% de stat, prin Nuclearelectrica. Ceilalţi acţionari sunt grupul italian de utilităţi Enel, care deţine 9,15% din titluri, şi ArcelorMittal România, care are o participaţie de 6,2%.

Proiectul construcţiei celor două reactoare nucleare, evaluat la 4 mld. euro, a fost iniţiat în 2007, iar lucrările erau estimate să înceapă în 2010.

Iniţial, din compania de proiect făceau parte Enel (Italia), ArcelorMittal România, Nuclearelectrica, CEZ (Cehia), RWE (Germania), Iberdrola (Spania) şi GDF Suez (grup franco-belgian), dar mare parte dintre ele s-au retras şi aşa a ajuns Ministerul Economiei, prin Nuclearelectrica, să deţină 86% din firma de proiect.

În relaţia cu China, România are un deficit comercial uriaş de peste 2 mld. dolari anual.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 02.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO