ZF 24

Preţurile producţiei industriale au scăzut în februarie cu 6,3% fată de perioada similară a anului trecut, în conditiile în care piaţa internă s-a redus cu 9%, iar piaţa externă a crescut cu 1,4%

Preţurile producţiei industriale au scăzut în...

Autor: Roxana Rosu

02.04.2024, 09:36 61

Preţurile producţiei industriale au scăzut în luna februarie cu 6,3% fată de perioada similară a anului trecut, în conditiile în care cele de pe piaţa internă s-au redus cu 9%, iar cele de pe piaţa externă au crescut cu 1,4%, arată datele INS publicate marti.

Comparativ cu luna ianuarie 2024, în februarie preturile s-au diminuat cu 0,8%. Piata internă a avut un minus de 1,3%, în timp ce la export preturile au crescut cu 0,4%.

Scăderea raportată fată de februarie 2023 a fost determinată în primul rând de reducerea semnificativă a preturilor din sectorul energetic, cu 19,5%. Tot pe minus a fost şi Industria bunurilor intermediare, în scădere cu 4,5%.

În schimb, preturile din Industria bunurilor de capital au avansat an la an cu 6,8%, cele din Industria bunurilor de uz curent cu 5,4%, iar cele din Industria bunurilor de folosinţă îndelungată cu 1,4%.

Pe sectiuni, sectorul de Captare, tratare  şi distribuţie a apei a înregistrat în februarie cea mai mare creştere de pret, de 17%, urmat de Industria prelucrătoare cu un plus de 1,4% determinat în primul rând de majorările din zona de Reparare, întreţinere şi instalare a maşinilor şi echipamentelor (24%), cea de Fabricare a produselor farmaceutice (21%), de Fabricare a produselor din tutun (13%) şi a băuturilor (11,8%).  În paralale, preturile pentru Fabricarea substanţelor şi a produselor chimice s-au diminuat cu 20%, iar cele pentru Fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie cu 12%.

Datele INS arată că preturile din Industria extractivă au fost de asemenea în scădere, cu o medie de circa 2%, iar cele din Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat cu 22%.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO