ZF 24

Producătorul apei minerale Bilbor, controlat de URBB, a intrat în faliment

Producătorul apei minerale Bilbor, controlat de URBB, a...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

03.06.2016, 12:26 2261

Bilbor Mineral Water, producătorul apei minerale Bilbor, a intrat în faliment la aproximativ un an după ce şi-a cerut insolvenţa.

„Deschiderea procedurii de faliment (...) întrucât planul propus de către administratorul judiciar nu a fost aprobat şi nici unul dintre subiectele îndreptăţite nu a depus un plan de reorganizare şi desemnarea subscrisei în calitate de lichidator judiciar provizoriu”, se arată într-un raport de pe Buletinul Procedurilor de Insolvenţă (BPI).

Conform unui raport anterior al Casei de Insolvenţă Transilvania, lichidatorul judiciar al producătorului de apă, activele Bilbor Mineral Water erau evaluate la 5,3 milioane de euro, iar în cazul unei vânzări forţate valoarea acestora scădea la circa 3,5 milioane de euro.

Acţionarul majoritar al companieie este United Romanian Brewers Bereprod, producătorul berii Tuborg.

Bilbor este unul dintre cele mai „tinere“ branduri de pe piaţa apelor minerale, evaluată la circa 350 mil. euro, lansat în 2010 după o investiţie de circa 10 milioane de euro într-o fabrică situată în localitatea Bilbor, judeţul Harghita, la 25 de kilometri de Borsec. Valoarea de piaţă a fabricii (construcţii Ăconstrucţii speciale) a ajuns la aproape 1,7 milioane de euro, în timp ce echipamentele valorează 2 milioane de euro, iar terenul din Bilbor 28.000 de euro, conform raportului Casei de de Insolvenţă Transilvania.

Bilbor Mineral Water a avut în 2014 o cifră de afaceri de 7,3 milioane de lei şi o pierdere netă de 3 milioane de lei. În 2015, compania a raportat afaceri zero şi pierderi de 6,1 milioane de lei, conform datelor de pe mfinante.ro.

Intrarea în insolvenţă a companiei s-a produs din cauza unor neînţelegeri dintre URBB şi acţionarul minoritar al Bilbor Mineral Water – Marsim Internaţional, controlat de un om de afaceri din Orientul Mijlociu. Aceştia au dus mai bine de trei ani un război care a trimis compania pe mar­ginea prăpastiei, în insolvenţă, cu un nivel de credibilitate redus care i-a determinat pe finanţatori să nu mai prelungească liniile de credit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO