ZF 24

Producţia industială a crescut în primele cinci luni ale anului cu 1,4%

Producţia industială a crescut în primele cinci luni...

Autor: Cristina Bellu

13.07.2016, 10:26 146

Industria extractivă şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au scăzut cu 19,6%, respectiv cu 1,6%, potrivit datelor furnizate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În luna mai, producţia industrială (serie brută) a scăzut faţă de luna precedentă cu 1,3%, ca efect al scăderii producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-6,2%) şi a industriei prelucrătoare (-1,0%). Industria extractivă a crescut cu 1,5%.

Ajustat în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, indicatorul a scăzut cu 4,0% faţă de luna precedentă, din cauza scăderii tuturor sectoarelor industriale: industria extractivă şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (câte -2,2% fiecare) şi industria prelucrătoare (-4,4%).

Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială (serie brută) a crescut cu 1,5%, susţinută de creşterea producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+4,4%) şi a industriei prelucrătoare (+2,3%). Industria extractivă a scăzut cu 25,4%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, producţia industrială a scăzut cu 1,6%, ca urmare a scăderii industriei extractive (-24,3%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat şi industria prelucrătoare au crescut cu 3,6%, respectiv cu 0,7%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO