ZF 24

Reţeaua Electrica este depăşită în proporţie de trei sferturi: costurile şi obligaţia menţinerii alimentării, explicaţii pentru ritmul lent de înlocuire

Reţeaua Electrica este depăşită în proporţie de...

Autor: Radu Bostan

17.09.2013, 00:06 334
Doar un sfert din reţeaua de circa 300 de staţii de distribuţie a energiei electrice încă deţinută de stat este nou-construită sau modernizată după 1989, restul staţiilor fiind uzate fizic şi depăşite moral, ceea ce se traduce prin pierderi mai mari pe reţea şi întreruperi pentru consumator.
 
Fiecare filială Electrica retehnologizează anual, în medie, două staţii de distribuţie, plus câteva sute de kilometri de linii electrice. Modernizarea unei staţii, care în general înseamnă înlocuirea tuturor echipamentelor, costă între 3 şi 3,5 milioane de euro. Dincolo de cost, un motiv pentru avansul lent al înlocurii instalaţiilor vechi este că acest lucru trebuie făcut păstrând în permanenţă alimentarea consumatorului.
 
În ceea ce priveşte întreaga infrastructură de distribuţie a electricităţii administrată de stat, care include linii electrice, posturi de transformare şi staţii de distribuţie, gradul de modernizare este de 20%, potrivit reprezentanţilor Electrica. Din grupul Electrica fac parte cele trei filiale de distribuţie a energiei electrice încă aflate în portofoliul statului, anume Muntenia Nord, Transilvania Nord şi Transilvania Sud. „Prioritatea sunt staţiile, apoi posturile de transformare şi apoi reţelele de medie tensiune, care încă sunt într-o stare bună“, a declarat Dan Stăn­cu­lescu, şeful serviciului de distribuţie din Electrica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO