Companii

Gigantii din energie sustin ca Romania nu este imuna la criza si cu atat mai putin companiile energetice

11.11.2008, 18:22 25

Petrom, Romgaz si Nuclearelectrica, companii care au inregistrat anul trecut afaceri de 5 miliarde de euro, adica 4% din PIB, considera ca cele mai pesimiste scenarii pentru anul viitor includ cresterea costurilor de finantare, scaderea consumului de gaze naturale, dar si de energie electrica prin inchiderea activitatii marilor consumatori industriali, revenirea la situatii de neplata din partea marilor clienti.

"In contextul actualei crize, problema energetica a devenit una critica. Romania nu este imuna la aceasta criza si cu atat mai putin sectorul energetic. Provocarea majora pe care o avem de trecut este continuarea programelor masive de investitii in contextul scumpirii finantarii tocmai pentru a putea evita propagarea efectelor crizei internationale pe plan local", a declarat Mariana Gheroghe, directorul general executiv al Petrom, companie care a investit in perioada 2005-2008 4,3 miliarde de euro.
"Ceea ce se intampla acum este un moment pe care nu-l intelegem la intreaga sa complexitate", a mai precizat Mariana Gheorghe, reprezentanta singurei companii locale producatoare de petrol.
Romgaz, cel mai mare producator local de gaze naturale, se asteapta la scaderea vanzarilor catre consumatorii eligibili ca efect al diminuarii activitatii pe fondul crizei.
"Vedem ce se intampla la nivelul industriei producatoare de masini, in siderurgie, in industria chimica, unde procesele productive se reduc din cauza crizei. Acest lucru va avea un impact si asupra vanzarilor noastre de gaze catre marii consumatori. Cu toate acestea, cred ca anul viitor vom obtine afaceri similare cu cele de anul acesta. Explicatia consta in faptul ca desi vanzarile de gaze catre segmentul eligibil vor fi in scadere, pe ansamblu vom livra aceleasi cantitati pe piata prin reducerea importurilor in cosul de consum", a explicat Lucian Stancu, director general adjunct in cadrul Romgaz.
Nuclearelectrica, actionarul majoritar al companiei de proiect pentru reactoarele nucleare 3 si 4 de la Cernavoda, spune ca unul dintre cele mai pesimiste scenarii luate totusi in calcul este revenirea la situatiile de neplata in cazul marilor clienti.
"Operational nu resimtim efecte majore ale crizei, cu toate ca dobanzile au crescut la creditele contractate. Acest lucru nu ne afecteaza deocamdata capacitatea de generare a cash flow-ului. In ceea ce priveste reactoarele 3 si 4, criza financiara ar putea duce la scaderea costurilor estimate initial la 4 mld. euro. Pretul otelului a scazut, dar concomitent cu acest lucru costul finantarilor este in crestere, ceea ce ar putea duce la final la un cost de proiect mai redus. Este doar un scenariu", a declarat Teodor Chirica, directorul general al Nuclearelectrica. Potrivit acestuia, compania nu va fi afectata in contextul reducerii cererii de energie pe piata datorita preturilor bune pe care le obtine.
"Cel mai pesimist scenariu este posibilitatea revenirii la situatia de neplata din partea marilor clienti. Nu se intampla acest lucru acum, dar este o varianta pe care nu putem sa n-o luam in calcul", a mai precizat Chirica. Nuclearelectrica are in prezent credite de rambursat in valoare de 650-700 milioane de euro intr-o perioada de aproximativ 10-15 ani.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO