ZF 24

Se poate pierde dintr-o pensie obligatorie?

05.09.2007, 12:32 15

Suma totala pe care o primeste un contributor la sistemul privat de pensii nu poate fi mai mica decat valoarea contributiilor platite in decursul anilor din care se scad comisioanele administratorilor, potrivit legislatiei actuale. Cat de mari sunt insa aceste comisioane ce diminueaza pensia? Se poate ajunge pe pierdere?

Momentul de start al pensiilor private obligatorii, care va fi dat in mai putin de doua saptamani, se anunta extrem de unitar in privinta produselor care vor fi puse pe piata de catre administratorii autorizati.

Cel putin din informatiile disponibile pana in acest moment, companiile de pensii au ales sa mearga pe o oferta de produse foarte putin diferentiata, in conditiile in care, cu exceptia Generali, toti au pregatit fonduri cu un grad mediu de risc.

Potrivit legii, fiecare companie de administrare are voie sa gestioneze un singur fond de pensii obligatorii, iar fiecare participant are voie sa contribuie la un singur fond.

Pana la inchiderea editiei, CSSPP a autorizat zece fonduri de pensii obligatorii (administrate de catre AIG, BRD, Interamerican, OTP, Prima Pensie, Allianz-Tiriac Pensii Private, ING, Aviva, BT Aegon si Generali).

Alte doua prospecte au fost deja autorizate (pentru fondurile administrate de catre Omniasig si BCR), urmand sa parcurga ultima etapa pentru a putea fi vandute incepand cu 17 septembrie, respectiv autorizarea fondului.

Pe lista de asteptare pentru a primi licenta de administratori, se mai afla acum sase compani (AG2R, Bancpost, KD Life, Marfin-Egnatia, Romexterra-Delta si Zepter). Cititi continuarea pe www.businessmagazin.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO