ZF 24

Şeful Erste: 2014 poate fi un an palpitant pentru noi. Avem o şansă foarte mare să cumpărăm participaţii şi active bancare foarte ieftine

Şeful Erste: 2014 poate fi un an palpitant pentru noi....

Autor: Razvan Voican

20.01.2014, 00:08 419

Erste Group, care controlează circa 93,6% din acţiunile BCR, se va dovedi una dintre băncile europene solide la capătul exerciţiului de evaluare a calităţii activelor condus de BCE şi se va afla astfel în poziţia de a prelua acţiuni şi/sau active ale băncilor slabe, la preţuri foarte mici, afirmă Andreas Treichl, CEO al grupului austriac.

„Dacă va fi un exerciţiu serios, pentru mai multe bănci va lăsa doar trei opţiuni mari: să vândă participaţii la preţuri foarte mici, să vândă active la preţuri foarte mici sau să fie naţionalizate, tot la preţuri extrem de joase. Pentru noi există o şansă foarte mare de a avea oportunităţi să cum­părăm acţiuni şi active bancare foarte ieftine. Deci 2014 se anunţă un an palpitant“, spune Treichl, având din nou în ochi sclipirea din anii de dinaintea crizei când acumulase un palmares consistent de achiziţii în Europa Centrală şi de Est.

Criza a împins totuşi Erste să facă un pas înapoi prin abandonarea pieţei din Ucraina printr-o decizie luată în 2012. În acelaşi timp, venirea crizei nu i-a mai lăsat răgazul să intre şi pe piaţa din Polonia – cea mai râvnită din regiune şi în care bănci occidentale puternice au ocupat poziţii încă din anii ’90.

Totuşi, Treichl susţine însă că viziunea sa iniţială de a face din Erste un grup regional de top continuă să aibă foarte mult sens, în ciuda transformărilor prin care trece sistemul bancar european.

„Astăzi chiar mai mult decât în 2000 cred că regiunea are de departe cel mai bun potenţial din Europa. Singurul factor care poate ruina această poziţie este politicul, dar sper că nu o va face. Ţările din regiune au reacţionat la criză mai rapid, mai dur şi mai în profunzime decât statele din Vest, iar aceasta include într-o anumită măsură şi România. Apoi aceste ţări au un avantaj uriaş sub forma fondurilor europene de peste 120 mld. euro care pe care le vor primi în perioada 2014-2020. Perspectivele de creştere ale regiunii sunt substanţiale, mai ales că datoriile statelor sunt destul de mici, poate cu excepţia Ungariei.“

Treichl începe mult mai senin un an nou care vine după ce în 2013 a scăpat de povara ajutorului de stat de 1,2 mld. euro prin care guvernul austriac a ajutat Erste să depăşească perioada cea mai dură a crizei şi revine la retorica acidă la adresa clasei politice în general.

El spune că bancherii nu pot împinge singuri creşterea economică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO