ZF 24

Semnale îngrijorătoare: bursele din SUA şi Germania se îndepărtează de maximele istorice

Semnale îngrijorătoare: bursele din SUA şi Germania se...

Autor: Andrei Chirileasa

04.02.2014, 19:58 548

Bursele internaţionale dau semne tot mai evidente de oboseală după ra­liul de doi ani început la finalul lui 2011, care le-a dus indicii pieţelor din SUA şi Germania la maxime istorice. Scăderile din ultimele săptămâni se încadrează încă în limitele unor corecţii nor­male, dar dacă evoluţiile negative vor continua, atunci este posibil să apară vânzări tot mai mari şi panică, ceea ce ar însemna scăderi şi mai pu­ter­nice.

Indicele S&P500 al bursei din SUA a scăzut cu 5,8% de la maximul atins la mijlocul lunii ianuarie, după ce în şedinţa de luni a înregistrat o cădere de 2,3%. Corecţia este cea mai mare din ul­timul an şi a fost destul de rapidă, având loc în doar două săptămâni. Deocam­dată, însă, analiştii şi investi­torii nu sunt foarte îngrijoraţi, deoarece evo­luţiile din ultima perioadă se înca­drează în limitele unor corecţii nor­male, având în vedere că anul trecut in­di­cele S&P500 a crescut cu aproape 30%.

Totuşi, dacă în următoarele două săptămâni indicele va continua să scadă şi se va apropia de nivelul de 1.700 de puncte, care este echivalent cu media mobilă pe ultimele 200 de zile şi reprezintă un nivel important de suport din perspectiva investitorilor care utilizează analiza tehnică în luarea de­ciziilor, asta ar determina un val de vânzări mult mai amplu şi ar afecta toate pieţele internaţionale, care sunt puternic corelate cu bursa ame­ri­cană.

Şi pe bursa germană evoluţiile din ultima perioadă au fost similare, in­dicele DAX pierzând peste 6% în ulti­mele două săptămâni faţă de maximul istoric atins la mijlocul lunii ianuarie.

Mai îngrijorător pentru investitori este faptul că ştirile pozitive sunt din ce în ce mai puţine în ultima perioadă.

În SUA, banca centrală (Fed) a anunţat săptămâna trecută că va continua să reducă achiziţiile de titluri de stat, semn că robinetul cu bani ieftini care au susţinut creşterea burselor în ultimii doi ani începe să se închidă. În plus, cele mai recente raportări macroeconomice arată o încetinire a activităţii industriale din SUA în lunile de iarnă, cauzată par­ţial şi de condiţiile meteo nefavorabile.

E drept că rezultatele publicate de com­paniile americane pentru ultimul trimestru al anului trecut sunt pozitive, dar asta nu este suficient ca să-i liniş­teas­că pe investitori, care nu văd o accelerare a creşterii economice.

O altă sursă de îngrijorare o reprezintă pieţele emergente, care au înregistrat retrageri masive de capitaluri în ultimele luni, deprecieri accentuate ale monedelor şi scăderi ale burselor. Dacă retragerile de capital continuă, situaţia poate degenera într-o criză de amploare internaţională.

Astfel, februarie se anunţă o lună dificilă pentru investitori, iar cuvântul de ordine este volatilitatea tot mai ridicată.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 05.02.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO