ZF 24

Ştiri pe scurt din business internaţional

Autor: Bogdan Cojocaru, Marius Oncu, Vlad Popescu

04.07.2013, 19:57 51

UniCredit caută să se extindă prin achiziţii în Polonia, a declarat directorul general al grupului bancar italian Federico Ghizzoni la postul de televiziune CNBC. Grupul caută o ţintă specializată în activităţi “un pic” diferite de cele proprii. “Ar putea fi o companie care nu are operaţiuni tradiţionale de banking bine dezvoltate. Nu este uşor să găseşti activele potrivite. Trebuie să fim atenţi când vine vorba de achiziţii”, a spus Ghizzoni. El a refuzat să comenteze în privinţa posibilei achiziţii a subsidiarei Bank Millennium din Polonia dacă banca este scoasă la vânzare. UniCredit deţine a doua mare bancă din Polonia, Bank Pekao. Directorul general al acesteia Luigi Lovaglio a afirmat recent că banca analizează piaţa pentru posibile preluări.

Guvernul bulgar a făcut primul pas spre construirea primului depozit de deşeuri nucleare din Bulgaria, alegând terenul pecare va fi dezvoltat proiectul, scrie agenţia Novinite. Terenul, de 44,5 hectare, se află în vecinătatea centralei nucleare de la Kozloduy, oraş aflat în apropierea graniţei pe Dunăre cu România. Suprafaţa a fost pusă la dispoziţie de ministerul Agriculturii. Legislaţia Uniunii Europene cere ca Bulgaria să-şi construiască până în 2015 propriul depozit de deşeuri nucleare. În prezent, deşeurile de la Kozloduy sunt transportate în Rusia, statul care furnizează tehnologie Bulgariei.

Trei investitori chinezi au cumpărat obligaţiuni emise de guvernul ungar în valoare de cel puţin 250.000 de euro fiecare pentru a obţine rapid cetăţenia ungară, în cadrul unui program lansat în decembrie de executivul de la Budapesta. Deşi de la sfârşitul anului trecut a atras doar trei persoane interesate de cetăţenia ungară dispuse să plătească această sumă, guvernul se aşteaptă ca în următorii doi ani 2.000-3.000 de posibili imigranţi să cumpere obligaţiuni de câte 250.000 de euro fiecare, au declarat surse apropiate situaţei pentru cotidianul Magyar Nemzet, citat de Portfolio. Ungaria a lansat programul la sfârşitul anului trecut, vizând investitori din afara UE care vor să obţină rapid un paşaport al unui stat membru. Obligaţiunile „de rezidenţă“, care asigură tratament preferenţial la imigrare, sunt emise de agenţia pentru administrarea datoriei statului, iar investitorii le cumpără prin intermediul unor companii înfiinţate special în acest scop.

Banca Angliei a menţinut dobânda de politică monetară la 0,5% şi ţinta programului de stimulare monetară a economiei la 375 miliarde lire sterline, decizii anticipate de majoritatea economiştilor înante de prima şedinţă a boardului instituţiei în mandatul noului guvernator, canadianul Mark Carney. Carney a preluat funcţia luni, înlocuind-ul pe Mervyn King, ajuns la sfârşit de mandat. Canadianul a devenit primul străin adus la conducerea băncii centrale a Marii Britanii în istoria de peste 300 de ani a instituţei. Prima şedinţă de politică monetară a lui Carney la Banca Angliei a fost precedată de o serie de rapoarte care au indicat îmbunătăţirea situaţiei economice din Marea Britanie. Datele privind industria prelucrătoare, sectorul serviciilor şi piaţa locuinţelor au indicat o evoluţie pozitivă la nivelul economiei.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 05.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO