ZF 24

Topul celor mai importante 15 schimbări la nivel de management în 2013: cine sunt noii şefi ai unor companii cu afaceri de peste 10 miliarde de euro

Autor: Adelina Mihai

27.12.2013, 16:15 1745

Câştigă mai mult de 10.000 de euro net pe lună şi sunt cel mai bine plătiţi angajaţi din România, au misiunea de a creşte afacerile unor companii care sunt, poate, deja lider de piaţă şi au fost numiţi la vârful organizaţiilor din România într-un an în care cuvântul de ordine este prudenţa.

Fie că a fost vorba de promovări interne ca urmare a planurilor de succesiune (Rompetrol Downstream, Carrefour, Metro, JTI sau Tenaris Silcotub, Ţiriac Holdings), de atragerea de candidaţi de la firme cu acelaşi profil de activitate (în cazul Cosmote & Romtelecom sau Rewe) sau de numiri făcute în cadrul proiectului “CEO privat la stat” (Nucleareletrica, Romgaz), executivii care au fost numiţi anul acesta şefi în marile companii locale trebuie să aducă rezultate care să-i mulţumească pe acţionari, altfel riscă să îşi încheie mandatele înainte de vreme.

ZF a făcut un clasament al celor mai importante 15 schimbări la nivel de top management făcute în companiile locale în 2013, luând în considerare dimensiunea business-ului pe care îl conduc managerii (cifra de afaceri din 2012 raportată la Ministerul de Finanţe). Afacerile pe care le conduc aceşti executivi de top au depăşit, cumulat, valoarea de peste 10 miliarde de euro în 2012.

Topul celor mai puternici 15 manageri numiţi la conducerea companiilor locale în 2013

1.    Sorin Nichita

Director general

Rompetrol Downstream

Cifra de afaceri a companiei: 1,8 mld. euro în 2012

Conduce Rompetrol Downstream din februarie 2013, după ce anterior, a fost, timp de un an, şeful Rompetrol Gas. Absolvent  al Facultăţii de Electronică şi Telecomunicaţii din cadrul Universităţii Politehnice din Bucureşti, Nichita a urmat şi cursurile programului de Executive MBA al şcolii de afaceri ASEBUSS. Lucrează din 2005 în cadrul Rompetrol, iar printre poziţiile deţinute de-a lungul timpului în cadrul grupului au fost cele de director general al filialelor din Bulgaria şi din Georgia. Înainte de Rompetrol, a lucrat timp de trei ani pentru Societatea Naţională Radiocomunicaţii.

 

2.    Jean Baptiste Dernoncourt

Director general

Carrefour România

Cifra de afaceri a companiei: 1,1 mld. euro în 2012

La doar 32 de ani, Dernoncourt a fost numit la conducerea unui business de peste 1,1 mld. euro pe an spre finalul lunii noiembrie, în locul lui  François Melchior de Polignac, care a plecat în vara aceasta din companie, la mai puţin de doi ani şi jumătate de mandat.

Dernoncourt  a venit în România în urmă cu mai puţin de doi ani pe poziţia de CFO (director financiar). Anterior, el a lucrat tot pentru francezi timp de mai bine de cinci ani, atât în Franţa, cât şi în China. Înainte de Carrefour, el a fost senior auditor pentru firma de audit şi consultanţă fiscală Deloitte.

 

 

 

3.    Gilles Roudy

Director general

Metro Cash&Carry

Cifra de afaceri a companiei: 1 mld. euro în 2012

Gilles Roudy a preluat la începutul lunii decembrie conducerea Metro Cash& Carry România, în locul lui executivului român Duşan Wilms (care a condus în ultimii patru ani, pentru al doilea mandat, businessul Metro Cash&Carry în România).

Roudy a fost anterior director comercial în cadrul Real International, divizia de hipermarketuri a grupului METRO. 

Wilms, care era unul dintre cei mai puternici executivi români din comerţ se ocupă în prezent de coordonarea procesului de repoziţionare şi dinamizare a magazinelor real,- Hyper Magazine din România, rămase în cadrul METRO GROUP, precum şi repoziţionarea lor strategică şi conceptuală. Real a vândut la finalul anului trecut 20 de hipermarketuri către Auchan, în portofoliul companiei rămânând doar 4 magazine.

4.    Nikolai Beckers

Chief Executive Officer

Romtelecom şi Cosmote

Cifra de afaceri cumulată a companiilor: 1 mld. euro în 2012

Germanul Nikolai Beckers a preluat conducerea companiilor Cosmote România şi Romtelecom, un business anual de peste un miliard de euro, în luna aprilie a acestui an. Anterior, el a fost CEO al T-Systems Franţa începând din septembrie 2011. Beckers are o experienţă extinsă în telecomunicaţii, IT&C, internet şi social media. El şi-a început cariera în 1989 în cadrul Deutsche Bank şi a ocupat o serie de poziţii de management ca preşedinte şi CEO al Deutsche Telekom Franţa, managing director al Deutsche Telekom Filipine, financial director al T-Online Franţa. El a fost, de asemenea, CEO al subsidiarei DT din Macedonia.

5.    Charlie Cunningham- Reid

General Manager

JTI România, Moldova şi Bulgaria

Cifra de afaceri a companiei în România: 962 mil. euro în 2012

A fost numit în această funcţie de la începutul anului, dar venirea sa a fost pregătită încă din 2012, când a fost transferat în JTI România ca vicepreşedinte şi şef al diviziei de consumer&trade marketing. Anterior, el a fost general manager al JTI Bulgaria. El are o experienţă de 11 ani în cadrul companiei şi şi-a început cariera în industria muzicii, la Virgin Retail Ltd, după care a fost patru ani business manager la Worldwide Brands Incorporated (WBI), în Marea Britanie. A absolvit cursurile Universităţii Cambridge din Marea Britanie, unde a studiat noţiuni de administrare a afacerilor şi finanţe.

 

 

 

 

6.    Virgil Metea

Director general

Romgaz

Cifra de afaceri a companiei: 925 mil. euro în 2012

A preluat funcţia de director general al Romgaz la jumătatea acestui an, fiind unul dintre managerii selectaţi în baza Ordonanţei 109/2011 privind guvernanţa corporativă a companiilor de stat. Anterior, a avut diverse funcţii de conducere în cadrul E.On. Şi-a început activitatea profesională în domeniul gazelor în 1985 în cadrul Schelei de Foraj Târgu-Mureş, unde a ocupat, pe rând,  funcţiile de inginer, şef de secţie şi director tehnic până în 2001. A mai lucrat în Romgaz în perioada 2001- 2002 ca şef al serviciului de dezvoltare.  Este absolvent al Institutul de Petrol şi Gaze din Ploieşti.

7.    Mihail Viorelian Stănculescu

 

Director general

Hidroelectrica

Cifra de afaceri a companiei: 540 mil. euro în 2012

A preluat conducerea Hidroelectrica în februarie 2013. Anterior, a ocupat funcţia de director al direcţiei de dezvoltare în cadrul Hidroelectrica.

 

 

 

 

8.    Leonard Leca

CEO

Ţiriac Holdings

Cifra de afaceri a grupului de companii: peste 500 mil. euro în 2012

La 41 de ani, Leonard Leca conduce un grup de peste 40 de companii care activează în domeniile auto, imobiliare, servicii financiare, leasing, transport aerian sau energie. Absolvent al Facultăţii de Finanţe- Bănci din cadrul Academiei de Studii Economice, Leca el l-a înlocuit în funcţie pe Petre Văduva (de la 1 iunie 2013), care a plecat ca director general la Transgaz Mediaş. Anterior Leca a fost director financiar al grupului.

În perioada 2001 – 2005, Leca a mai lucrat în cadrul îmbuteliatorului de apă plată în sistem watercooler La Fântâna, unde a fost director financiar (2001- 2003) şi apoiu director general adjunct (2003 – 2005).

9.    Christian Beck

CEO

Rewe România

Cifra de afaceri a companiei: 433 mil. euro în 2012

Beck a venit la conducerea Rewe România, compania care administrează magazinele Penny Market şi XXL Mega Discount, în luna februarie, în locul lui Guenter Becker, care deţinea poziţia de CEO Rewe Romania & Head of Penny International. Conducerea operaţiunilor locale a magazinelor este asigurată de trei persoane, astfel alături de Beck se află Simon Hamersky (COO al XXL Mega Discount) şi Daniel Gross (CFO Rewe România). Anterior, Beck a lucrat în retail timp de aproape 15 ani în Ungaria, pentru companii precum Auchan şi Cora. Absolvent al Ecole superieure des science commerciales d’Angers cu un master în economie, Beck a mai lucrat pentru companii precum Siemens şi Ahlstrom.

10. Michele Della Briotta

Preşedinte

Area Manager pentru Europa de Est şi Preşedinte al Consiliului de Adminstraţie

TenarisSilcotub

Cifra de afaceri a companiei în România: 375 mil. euro în 2012

Din funcţia preluată în acest an, Michele Della Briotta (41 de ani) conduce, din România, un centru industrial ce include o oţelărie, o fabrică de ţevi fără sudură şi componente tubular, diverse facilităţi de finisare şi o reţea de centre de servicii. El are în subordine o echipă multiculturală de peste 1.700 de oameni.

De asemenea, Della Briotta mai răspunde de vânzările Tenaris de produse OCTG (Oil Country Tubular Goods, ţevi pentru industria de petrol şi gaze) în Europa Continentală, Rusia şi Regiunea Caspică.  A absolvit Facultatea de Inginerie Electrică din cadrul Politecnico di Milano şi are un Master în Business Administration obţinut la IESE Universidad de Navarra şi Berkeley Business School. Lucrează în cadrul Tenaris de 16 ani, unde a avut misiuni în diferite ţări: Italia, Mexic, Argentina, Statele Unite şi România. Silcotub este cea mai profitabilă şi cea mai valo­roa­să companie românească din secto­rul siderurgic, în 2012 dublându-şi pro­fitul, care a ajuns la 231 de mi­lioa­ne de lei (52 mil. euro) după un avans de 15,5% al afacerilor, la 1,66 de mi­liarde de lei (375 mil. euro).

11. Daniela Lulache

Director general

Nuclearelectrica

Cifra de afaceri a companiei: 370 mil. euro în 2012

Daniela Lulache, fostul director general al Fon­dului Proprietatea în perioada 2008-2009, a devenit în luna mai directorul general al Nuclearelectrica, unul dintre cei mai puternici producători locali de energie, cu o cotă de piaţă de 20%. De profesie economist şi fără  experienţă în sectorul pe care a ajuns să-l conducă, Lulache a fost aleasă în această funcţie în baza OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice.  Ea are 20 de ani de experienţă în domeniul financiar-bancar, în instituţii precum BNR, Fondul Proprietatea, Raiffeisen Bank sau AVAB.

Numirea sa la vârful Nuclearelectrica a fost o surpriză mai ales ţinând cont de gradul puternic de specializare al industriei, dar şi de caracterul delicat al producţiei de energie nucleară, în care pentru a forma cu adevărat un specialist sunt necesari zeci de ani de zile.

12. Igor Tikhonov

Director general

Ursus Breweries

Cifra de afaceri a companiei: 288 mil. euro în 2012

Tikhonov, 43 de ani, îşi începe man­da­tul în ianuarie 2014 şi îl înlocuieşte pe Andrew Highcock, care a fost trimis în Po­lonia, unde conduce operaţiunile SABMiller. Noul preşedinte al Ursus Breweries este de origine rusă şi lucrează în cadrul SABMiller din 2001, prima poziţie de­ţi­nu­tă fiind cea de di­rec­tor de vânzări pentru Fe­de­raţia Rusă. În 2006 a fost numit director de dezvoltare strategică pentru Rusia, pentru ca ulterior să preia atribuţiile de director general CSI între 2007 şi 2008. În 2008 a fost numit şef în Ucraina, iar în martie anul trecut a preluat poziţia de director general în Slovacia.

13.   Hans Dewaele

Director general

P&G Distribution

Cifra de afaceri a companiei: 282 mil. euro în 2012

Belgianul Hans Dewaele, numit în februarie 2013 la conducerea companiei din România, lucrează pentru P&G din 1988, an în care s-a alăturat departamentului de marketing al companiei în Jeddah, Arabia Saudită. Ulterior a venit în România şi după un mandat de patru ani şi-a continuat cariera la Geneva, în Elveţia, unde a rămas până în 2001. De aici el a condus departamentul de marketing al diviziei de produse cosmetice din Europa Centrală şi de Est, Orientul Mijlociu şi Africa. Începând cu 2001 şi până în prezent el a ocupat mai multe poziţii de management în state din Asia şi Africa precum Algeria sau Pakistan. Ultima sa po­ziţie înainte de a veni la conducerea opera­ţiuni­lor locale a fost aceea de vicepreşe­din­te pen­tru Caucaz şi repu­bli­cile din Asia Centrală. Din această funcţie, el coordonează de la Bucureşti atât operaţiunile din România, cât şi pe cele de pe alte şapte pieţe, respectiv Bulgaria, Moldova, Serbia, Bosnia şi Herţegovina, Albania, Macedonia şi Kosovo.

14. Giovanni Quaglia

Director general

Bunge România

Cifra de afaceri a companiei: 254 mil. euro în 2012

Fuziunea dintre operaţiunile din procesarea uleiului vegetal ale Bunge şi cele ale portughezilor de la Prio Foods a declanşat un val de schimbări la vârful organigramei traderului american. Astfel, Cristian Ungureanu (37 de ani) a plecat în 2012 din companie, iar locul lui a fost preluat de Tsvetan Iliev, care avea o istorie de peste zece ani în cadrul Bunge şi care a condus mai mulţi ani operaţiunile din Bulgaria ale traderului american. Însă anul acesta, locul lui Iliev a fost luat de italianul Giovanni Quaglia, un finanţist cunoscut în piaţă ca fiind specialist în restructurări corporative.

El are o istorie solidă în agrobusiness cu o carieră de 18 ani în cadrul Cargill iar în perioada 2007- 2010 a activat tot în cadrul Bunge, potrivit informaţiilor de pe contul său de LinkedIn. Înainte de a reveni în cadrul grupului american de agrobusiness, Quaglia a fost CFO-ul procesatorului alimentar Trans-Oil din Republica Moldova.

15. Narcis Ştefan Neaga

Director general

CNADNR

Cifra de afaceri a companiei: 239 mil. euro în 2012

Conduce Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) din august 2013. Lucrează din 2002 în cadrul CNADNR, unde a ocupat multe poziţii de director: la Direcţia Concesiuni (2012-2013), la Autostrada Bucureşti-Comarnic (2009-2011), la Direcţia Autostrada Bucureşti-Braşov şi Concesiuni (2007-2009), la Direcţia Autostrada Bucureşti-Braşov (2006-2007), la Direcţia Investiţii prin Finanţări externe (2006) sau la Direcţia Parteneriate Public-Private (2002-2006). Timp de mai puţin de un an (2001-2002) a fost consilier de dezvoltare regională în cadrul Ministerului Dezvoltării şi Prognozei şi director de cabinet al ministrului pentru IMM-uri şi cooperaţie (2001). A mai lucrat şi în mediul privat, în departamentul de marketing al producătorului de componente auto Compa (1994-1998), dar şi în companiile Intercomputer (care activează în domeniul IT) sau Mirfo (în domeniul presării şi forjării). A terminat Facultatea de Mecanică în cadrul Institutului Politehnic din Cluj-Napoca şi a absolvit mai multe cursuri la Institutul Român de Marketing.

NOTÂ: La realizarea clasamentului a fost luată în considerare lista celor mai mari companii în funcţie de cifra de afaceri înregistrată în 2012 pe o singură entitate juridică, în ordine descrescătoare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO