ZF 24

Topul celor mai importante ştiri de astăzi

Topul celor mai importante ştiri de astăzi
29.07.2014, 00:00 123

Topul celor mai importante ştiri de marţi, 29 iunie

Cel mai bogat ungur preia încă o bancă din România după un deceniu de la prima achiziţie

Grupul ungar OTP va anunţa oficial achiziţia Millennium Bank, subsidiara locală a celui mai important grup bancar din Portugalia. Discuţiile dintre OTP şi Millennium au durat câteva luni, fiind mediate de firma de audit şi consultanţă PwC. OTP, cel mai mare grup bancar din Ungaria, este la a doua achiziţie pe piaţa românească după preluarea Robank. Mai multe detalii aici.

Ruptura dintre oraşe: zece ore durează călătoria cu trenul pe ruta Bucureşti-Cluj, o rută de sub 500 km

Cei aproape 500 de kilometri între Bu­cu­reşti şi Cluj-Napoca, al doilea oraş din Ro­mânia după nu­mărul de firme înre­gistrate, sunt parcurşi în nouă ore şi jumătate - zece ore de trenurile CFR Călători, preţul unui bilet fiind de 95 de lei, potrivit datelor de la infofer.ro. Spre comparaţie, călătoria cu trenul de la Cluj-Napoca spre Budapesta, o rută similară ca distanţă, durează şapte ore, preţul biletului fiind de 144 de lei, potrivit datelor de la biroul de informaţii al CFR. Mai multe detalii aici.

Ponderea veniturilor bugetare în PIB este la minimul ultimilor patru ani

Guvernul a venit în 2013 cu două valuri de modificări fiscale, iar în  prima parte a acestui an s-a materializat o nouă creştere a fiscalităţii, însă deşi Ministerul Finanţelor a agasat mediul de afaceri anul trecut cu noi impozite şi taxe majorate, veniturile totale ale bugetului consolidat au coborât în S1 spre 15% din Produsul Intern Brut, marcând unul dintre cele mai slabe semestre din punctul de vedere al colectării bugetare din ultimii patru ani. Mai multe detalii aici.

Topul celor mai mari companii din industria alimentară

Cele mai mari 50 de companii din industria alimentară românească cumulează afaceri de 4 miliarde de euro, ceea ce înseamnă că 40% din afacerile cu mâncare sunt controlate de un grup de companii ce reprezintă mai puţin de 1% dintr-o industrie cu 8.400 de firme. Mai multe detalii aici.

Isărescu cere acces la finanţare de urgenţă în euro de la BCE pentru băncile cu capital local

Băncile cu capital majoritar româ­nesc ar trebui să aibă acces la o facilitate de urgenţă de la Banca Centrală Europeană (BCE) prin care să poată obţine lichiditate în euro pe termen scurt în cazul unor situaţii de stres sever sau iminent care să ameninţe stabi­litatea finan­ciară a pieţei locale, consi­deră guverna­torul BNR Mugur Isărescu. Mai multe detalii aici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO