ZF 24

Update: Cea mai neagra zi din istoria Bursei romanesti. Sedinta de tranzactionare a fost inchisa

Socant: Bursa de la Bucuresti a fost inchisa. Brokerii: E incredibil. Nu am mai vazut asa ceva
08.10.2008, 11:34 36

Bursa de la Bucuresti a fost inchisa astazi la ora 11:08, dupa ce au fost inregistrate scaderi de 15% pe principalele titluri. Brokerii spun ca este pentru prima data in istoria Bursei cand aceasta isi opreste sedinta de tranzactionare dupa scaderi atat de puternice.

Potrivit Codului BVB, sedinta de tranzactionare se suspenda in momentul in care indicele BET atinge sau depaseste nivelul de oprire temporara.

La ora 11:08, cand a fost suspendata sedinta de la Bursa, sapte dintre cele 10 actiuni care intra in componenta indicelui BET, printre care BRD si Petrom (SNP) atinsesera minimele permise pe pascursul unei sedinte de tranzactionare, inregistrand scaderi de peste 14%. Doar actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) scadeau cu 10%, in timp ce titlurile Bancii Transilvania (TLV) si Transgaz (TGN) erau suspendate. Astfel scaderea indicelui BET se ridica la 9,25%.

Cele cinci societati de investitii financiare (SIF) scadeau la randul lor cu 14-15%, nemaifiind ordine de cumparare.

Suspendarea sedintei de tranzactionare este de cel putin 30 de minute, timp in care conducerea Bursei se va consulta cu participantii la sistemul de tranzactionare privind reluarea acesteia.

"E incredibil ce se intampla. Ma uit si nu-mi vine sa cred. E ca si cum de astazi s-ar sfarsi lumea financiara si toata lumea vinde si-si retrage banii. Lichiditatea in prima ora a fost destul de ridicata, ceea ce arata ca e panica pe piata. Toata lumea vrea cash", a declarat Adrian Manaila, seful societatii de brokeraj Eldainvest.

"N-a fost niciodata asa de rau. N-am mai vazut scaderi si evenimente de o asemenea intensitate", spune Razvan Pasol, presedintele Intercapital Invest.

Actiunile SIF inregistrau in deschiderea sedintei de astazi o scadere de 15%, maximul permis pe parcursul unei zile, in conditiile in care multe dintre SIF-uri nu mai aveau cumparatori.

Titlurile celor mai lichide si importante companii de pe piatak, printre care Petrom si BRD, Transelectrica, Impact Bucuresti, erau toate in scadere cu 15%, pe fondul unei lichiditati totusi reduse.

Scaderea survine dupa ce bursa americana a pierdut –5,7%, declinul de la inceputul anului fiind cel mai mare din ultimii 80 de ani.

Principalii indici ai burselor europene erau pe minus cu 4-5%.

Si Bursa de Marfuri de la Sibiu si-a suspendat astazi sedinta pe tranzactiile de tip futures, ca urmare a inchiderii Bursei de Valori Bucuresti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO