Băltirile au fost înlocuite de secetă, deşi în urmă cu cinci ani fermierii români din judeţul Vrancea nu ar fi prevăzut acest lucru, însă impactul schimbărilor climatice asupra agriculturii se vede în teren.
citește mai multBăltirile au fost înlocuite de secetă, deşi în urmă cu cinci ani fermierii români din judeţul Vrancea nu ar fi prevăzut acest lucru, însă impactul schimbărilor climatice asupra agriculturii se vede în teren.
citește mai multÎn prezent este tot mai greu să găseşti un tractor mecanic fără tehnică avansată, iar cele performante, care sunt dotate cu GPS ori camere video, ajung până la 1 milion de euro.
citește mai multNaturleg Organic Farming, o fermă de familie care lucrează o suprafaţă de circa 500 de hectare, din care aproape 60 de hectare o reprezintă legumele, în localitatea Valea Ciorii din judeţul Ialomiţa, vrea să atragă fonduri europene pentru un proiect de investiţii de 3 milioane de euro în depozitarea şi condiţionarea legumelor, pentru a creşte prezenţa în supermarketuri.
citește mai multSuprafaţa întinsă de teren arabil a României (peste 8 mil. ha), poziţia de frunte pe piaţa cerealelor şi oleaginoaselor din UE (se află în primele cinci locuri la porumb, floarea-soarelui şi grâu), piaţa internă uriaşă în ceea ce priveşte consumul populaţiei, sau tradiţia în sectorul agricol şi în producţia de alimente, sunt doar câteva dintre punctele tari pe care România le are. Ele au fost enumerate de Sebastian Metz, general manager & board member al consiliului de administraţie al Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germane (AHK România), în cadrul emisiunii ZF Agropower, un proiect susţinut de Banca Transilvania şi Penny.
citește mai multTot mai multe companii din România încep să practice agricultură regenerativă, care presupune efectuarea unui număr minim de lucrări asupra solului sau chiar deloc, aşa cum se făcea în urmă cu sute de ani când plugul nu exista, pentru a păstra apa, dar şi azotul în sol, astfel încât să stocheze carbonul, în loc să-l emită în atmosferă şi să polueze.
citește mai multPeter de Boer, membru în Consiliul de Administraţie şi manager, DN AGRAR, spune că grupul, în prezent cel mai mare crescător de vaci de lapte din România, se uită după achiziţia unei ferme sau chiar două ferme, în special cu 1.800 de capete, însă nu sunt multe ferme de acest gen în România.
citește mai multGrupul Maxagro, o afacere antreprenorială pusă pe picioare acum 30 de ani de fraţii Zifceak şi care astăzi are o suprafaţă cultivată de peste 10.000 de hectare în vestul ţării şi are una dintre cele mai mari ferme de vaci de lapte din Banat, are un buget de investiţii de circa 5 milioane de euro în acest an, sumă care va susţine dezvoltarea diviziei de zootehnie.
citește mai multFermele de vaci de lapte din România au început să piardă contracte în favoarea altor ferme din ţări vecine din cauza preţurilor mai mari cu care se vinde laptele românesc, însă managerii din domeniu spun că preţul mare al laptelui românesc vine din cauza subvenţiilor mai mici primite de fermierii locali, dar şi din cauza faptului că randamentele sunt mai mici comparativ cu competitorii din Vest – aceasta este una dintre concluziile emisiunii ZF Agropower din această săptămână.
citește mai multDupă ce au obţinut fonduri europene în valoare de aproximativ 1 milion de euro pentru o fermă de reproducţie a porcinelor, Xenia şi Edvin Veron, au depus un nou proiect, în valoare de 3 mil. euro, pentru extindere.
citește mai multLegume Verzi, afacere care a avut startul în 2020, prin livrarea de legume la domiciliu, s-a extins în urmă cu doi ani în direcţia procesării, pentru care are o cerere crescută. În 2023, sub umbrela brandului Selo, compania a reuşit să dubleze producţia, ajungând la 10.000 de borcane cu produse procesate şi speră să continue pe acest trend ascendent.
citește mai mult