ZF Agrobusiness

ZF Agropower. Crescătorii de vaci de lapte: România trebuie să crească subvenţiile şi să aibă o strategie pentru acest sector. Există pericolul ca fermele româneşti să piardă contracte din cauza preţurilor mai mici la lapte din Ungaria şi Polonia

20.02.2024, 00:06 Autor: Mădălina Dediu Panaete

Fermele de vaci de lapte din România au început să piardă contracte în favoarea altor ferme din ţări vecine din cauza pre­ţurilor mai mari cu care se vinde laptele românesc, însă managerii din domeniu spun că preţul mare al laptelui românesc vine din cauza subvenţiilor mai mici primite de fermierii locali, dar şi din cauza faptului că randa­mentele sunt mai mici comparativ cu competitorii din Vest – aceasta este una dintre concluziile emi­siunii ZF Agropower din această săptămână.

„Cred că fermele din România au cel mai mic randament pe cap de bovină din toată Europa, eforturile sunt de cam 8-10 litri pe vacă, şi cu acest nivel este aproape imposibil să fii profitabil. Nu este o legislaţie favorabilă pentru fermele industrializate, profesioniste, şi asta face mai dificilă uneori creşterea mai rapidă în cazul acestora. Însă, cred că provo­cările principale în România vin din lipsa de predictabilitate şi din faptul că nu există o strategie clară de tipul:  vrem ca în zece ani România să ajungă la auto­suficienţă în ceea ce priveşte laptele sau vrem să fim al cincilea exportator din Europa“, a de­clarat în cadrul ZF Agropower Peter de Boer, membru CA şi manager, DN AGRAR, grup care este, prin intermediul mai multor ferme, cel mai mare creascător de vaci de lapte.

DN Agrar are în jur de 14.000 de bovine, dintre care jumătate vaci de lapte şi cealaltă jumătate junici. Peter de Boer crede că România ar trebui să urmeze modelul Ungariei şi al Poloniei, care demonstrează că se poate creşte în sectorul vacilor de lapte.

Peter de Boer, membru CA & manager, DN AGRAR: Laptele românesc este printre cele mai scumpe din Europa, nu doar pe raft, ci şi după ce este produs, mai ales în comparaţie cu cel din Ungaria sau Polonia, iar acest lucru este problematic, mai ales că peste 50% din lapte este importat în România.


Grupul DN Agrar a produs anul trecut 55 de milioane de litri de lapte, ceea ce îl face cel mai mare producător de lapte din România.

Cantitatea de lapte colectată de grupul DN Agrar a crescut cu 14% anul trecut, iar în prezent produce 160.000 de litri pe zi.

„În curând vom produce 200.000 de litri de lapte pe zi, iar în 2027 ţinta este să producem 300.000 de litri de lapte pe zi, ceea ce înseamnă că în 2028 vom produce 100 de milioane de litri de lapte pe an“, a punctat Peter de Boer. Grupul DN Agrar livrează laptele către cei mai mari procesatori precum Lactalis, FrieslandCampina, Olympus şi Danone.

„Laptele românesc este în top cel mai scump din Europa, nu doar pe raft, ci şi după ce este produs, mai ales în comparaţie cu cel din Ungaria sau Polonia, iar acest lucru este problematic mai ales că peste 50% din lapte este importat în România“, a mai spus managerul. În plus, el subliniază faptul că în Ungaria şi Polonia guvernele au sesizat faptul că în vestul Europei se va produce tot mai puţin lapte şi profită de oportunitate pentru a-şi dezvolta un sector agricol puternic.

„Din păcate, subvenţia este mai mică la noi decât în ţările vecine şi aici eu cred că ar fi loc să se stabilizeze şi să ajungă la media care este în Uniunea Europeană. Şi aici, exact cum am spus, Ungaria, Polonia şi alte ţări din jur au o subvenţie mai mare. Nu este o problemă că noi trebuie să producem la acelaşi preţ, ei au subvenţii mai mari şi atunci de multe ori subvenţia este profitul care îl ai într-o fermă şi acum este  foarte mică şi pe lângă asta este limitată“, a spus Ianco Zifceak, acţionar al grupului de firme Maxagro, care se ocupă atât de cultivarea cerealelor, cât şi de creşterea vacilor, dar are activitate şi în comerţ şi construcţii.

El spune că subvenţia nu ar trebui să fie limitată la 250 de vaci cum este în prezent.

Maxagro are în total 3.000 de capete de bovine, dintre care 1.130 de vaci de muls.

Maxagro este cea mai mare fermă de vaci din Banat şi colectează zilnic circa 42.500 de litri pe lapte. În prezent, Maxagro Lact, divizia de creştere a vacilor de lapte din grupul Maxagro, livrează laptele către Olympus, grup cu capital grec care are o fabrică în judeţul Braşov. Anterior, Maxagro a lucrat cu Simultan, companie cu capital românesc.

„Există pericolul ca ferme din România să piardă contracte în favoarea fermelor din alte ţări europene. Este o presiune continuă pe preţ. În primul rând, din cauza subvenţiilor mai mari pe care le au ei (...) Sper ca în 2024 să crească şi la noi subvenţiile şi pe cap de animal, şi pe litru de lapte, şi pentru motorină, şi pentru  toate“, a mai spus Ianco Zifceak.

Andreea Zifceak, manager al Maxagro Lact, spune că pentru a avea o fermă de familie profitabilă  aceasta trebuie să aibă minim 100 de vaci de lapte, iar dacă vorbim de ferme industriale, acestea ar trebui să aibă minim 300 de capete ca să fie rentabile. Ideea este susţinută şi de Peter de Boer care crede că fermele de 10-50 de vaci nu au viitor, în special dacă este o fermă de familie. „Trebuie să ai un minim de 100 de vaci,  dar cel mai bine 150-200 de vaci de lapte. Astfel vei avea un venit suficient, dar şi să fii competitiv şi poţi face investiţii“.

Ianco Zifceak,cofondator, grupul de firme Maxagro (Timiş): Există pericolul ca ferme din România să piardă contracte în favoarea fermelor din ţări europene. Este o presiune continuă pe preţ. În primul rând, din cauza subvenţiilor mai mari pe care le au ei (fermele din Ungaria, Polonia etc. – n. red.).

Andreea Zifceak, manager al Maxagro Lact: Avem un total aproximativ de 3.000 de capete de bovine, dintre care 1.130 vaci de muls. Avem o fermă destul de mare, producem 42.500litri/ zi, ceea ce este destul de mult, iar media pe cap de vacă este de 37,7 litri.

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny