ZF Live

VIDEO ZF Live. Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, explică de ce BNR face profit în perioadă de criză economică şi invers. Urmăriţi înregistrarea emisiunii de luni, 1 iulie

Autor: Octavian Calei

01.07.2013, 12:14 405

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Băncii Naţionale, a explicat în cadrul emisiunii de business ZF Live de luni, 1 iulie, transmisă de luni până vineri de la ora 10:00 pe live.zf.ro, de ce BNR a înregistrat profit în creştere în perioade economice dificile şi pierderi atunci când contextul economic era favorabil.

“Nu este un paradox faptul că în perioadă de criză BNR a făcut profit în trecut, iar în perioadă de creştere economică excepţională Banca Naţională pierdea. Este un fapt firesc”, a spus Vasilescu.

Profitul se explică printr-un management performant al rezervelor valutare, al rezervelor de aur şi prin operaţiuni financiare, a explicat consilierul lui Mugur Isărescu. Însă principalul motiv pe care Adrian Vasilescu l-a evidenţiat la ZF Live este politica Băncii Naţionale în raport cu băncile din sistem. În perioada 1997-2008, BNR a avut o poziţie de debitor net, urmărind atragerea lichidităţilor de pe piaţă împrumutându-se de la bănci şi plătind dobânzi. În perioada următoare, BNR a devenit creditor net, împrumutând lei băncilor din sistem.

„BNR, prin statutul ei, trebuie să asigure lichiditate în bănci. Când asigură lichiditate băncilor, BNR împrumută cu lei, ia dobânzi şi face profit”, a spus Vasilescu.

Urmăriţi şi alte subiecte pe live.zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO