Burse - Fonduri mutuale

​Acţiunile Electroargeş cresc inexplicabil pe bursă

​Acţiunile Electroargeş cresc inexplicabil pe bursă

Autor: Andrei Chirileasa

31.01.2013, 10:58 2723

Acţiunile producătorului de aspiratoare Electroargeş Curtea de Argeş (ELGS), companie aflată în prezent sub controlul omului de afaceri Cătălin Chelu, au crescut la deschiderea şedinţei cu aproape 15%, maximul admis pe parcursul unei zile la bursă, pe fondul celui mai mare rulaj din piaţă, de peste 200.000 de lei.

Creşterea acţiunilor Electroargeş este inexplicabilă, având în vedere că în ultima perioada nu au apărut informaţii oficiale care să susţină o astfel de evoluţie a preţului. Faţă de începutul anului, Electroargeş are deja o creştere de 60%, fiind cel mai profitabil plasament de pe bursă.

Evoluţia acţiunilor Electroargeş seamănă puţin cu cea a titlurilor Artego Târgu Jiu (ARTE) de anul trecut. Şi la Artego este implicat Cătălin Chelu, doar că acolo pachetul majoritar de acţiuni este deţinut de salariaţi, iar Chelu încearcă să preia controlul companiei.

La Electroargeş, Chelu a preluat un pachet semnificativ de acţiuni în 2010, iar apoi şi-a consolidat participaţia prin majorări de capital. Aceste majorări sunt însă atacate în instanţă de principalul acţionar minoritar, Dumitru Tudor, iar anularea lor ar putea influenţa pozitiv preţul acţiunilor. O altă posibilă explicaţie ar fi o eventuală ofertă de preluare pe care Chelu ar putea să o lanseze.

La preţul de 0,64 lei/acţiune, Electroargeş este evalută la 11 mil. euro. Compania a avut în primele nouă luni ale anului afaceri de 105 mil. lei (23,7 mil. euro), în creştere cu 11% faţă de aceeaşi perioadă a lui 2011, şi un profit net de 9 mil. lei (2 mil. euro), în urcare cu 70%.

Compania îşi publică rezultatele preliminare pe 2012 pe data de 15 februarie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO