ZF News

Brokerii şi analiştii se aşteaptă la noi scăderi după şocul administrat de şeful Fed

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Adrian Cojocar, Andrei Chirileasa

20.06.2013, 19:25 1206

Cei mai mulţi brokeri şi analişti de pe bursă se aşteaptă ca cel puţin pe termen scurt corecţiile de pe bursa de la Bucureşti să continue după ce Ben Bernanke, şeful Fed (banca centrală a SUA n.red.), a spus explicit într-un discurs recent că ar putea să retragă treptat achiziţiile de obligaţiuni care susţineau creşterea celei mai mari economii a lumii, cea a SUA.

„Raliul burselor a fost susţinut până acum de expansiunea monetară din SUA şi mai puţin de cea reală din economie, iar acum sunt aşteptări ca expansionismul monetar al Fed să se încheie. Punctul de turnură pe burse cred că a avut loc în luna mai, când bursa americană a atins maximele şi Bernanke a lăsat să se înţeleagă pentru prima dată că ar putea opri expansionismul monetar. Acum a spus explicit acest lucru, însă investitorii deja au inclus în preţuri o parte a acestor aşteptări“, spune Andrei Rădulescu, analist la firma de intermediere Broker Cluj.

Bursa de la Bucureşti se corecta pe parcursul zilei de ieri cu 1%, în timp ce unele SIF-uri coborau cu până la 2%. Acţiunile Fondului Proprietatea (FP) înregistrau un declin de 2% pe cel mai ridicat rulaj din piaţă, de 2,3 mil. lei.

Bursele europene se resimţeau de asemenea cu cea din Franţa şi Germania pierzând fiecare câte 2,5%, în timp ce bursa spaniolă şi italiană se corectau de asemenea cu 2,2% şi respectiv 1,9%.

„Bursele europene scad pentru că sunt aşteptări ca politica banilor ieftini din SUA să conducă la o creştere a costului finanţării şi la nivelul băncilor europene care nu şi-au revenit încă. La scăderile de astăzi (ieri - n.red.) cred că au contat însă mai mult ştirile negative din China legate de industria prelucrătoare care a arătat contracţie. În ultima perioadă am asistat în China şi la o creştere a dobânzilor interbancare şi se vorbeşte de o criză de lichiditate. Indicele bursei din Shanghai este la minimele ultimelor şase luni“, a precizat Rădulescu.

Fed se angajase iniţial să achiziţioneze titluri de stat şi obligaţiuni garantate cu ipoteci (MBS – mortgabe backed securities - n.red.) în valoare lunară de 85 miliarde de dolari, echivalentul a 1.020 de miliarde de dolari anual în perpetuitate, până în momentul în care economia americană îşi va reveni. Luna trecută şeful Fed a lăsat să se înţeleagă că ar putea să reducă volumul de achiziţii sau chiar să le stopeze, iar în discursul lansat recent el a spus explicit acest lucru, fapt ce a cauzat scăderi importante pe burse.

Indicele futures al S&P 500 din SUA se corecta ieri cu 1%, după ce a pierdut 1,4% şi în şedinţa precedentă.

„Toate pieţele se duc de-a dura la ora aceasta. Piaţa de la Bucureşti reacţionează chiar mai puţin decât cele externe. Probabil că şocul discursului lui Ben Bernanke va fi absorbit de piaţă într-o săptămână sau două după care nu se va mai auzi de acest lucru şi cifrele din economie şi rezultatele companiilor vor începe să-şi spună cuvântul. Dacă această decizie a Fed va lovi în economie cred că va reveni asupra ei ca să nu fie pusă în pericol. Nu este o decizie ruptă de realitate ca să credem că va afecta prea tare pieţele“, spune Adrian Mănăilă, directorul general al EldaInvest din Galaţi.

Brokerii spun că cele mai afectate de deciziile băncii centrale americane vor fi economiile emergente, dar că repercusiuni s-ar putea vedea şi pe bursa românească. „Mesajul transmis aseară de preşedintele Ben Bernanke poate genera de­precieri pe bursele de acţiuni din SUA şi Europa, dar nu mari. Bursele de acţiuni din economiile emergente sunt însă mult mai vulnerabile. Pe termen mai lung, acelaşi mesaj se adaugă premiselor favorabile unui dolar tot mai puternic. Nu ar fi o surpriză ca o corecţie pe pieţele mature, SUA şi din Europa, să aducă cu sine o corecţie şi pe piaţa locală. De asemenea, din punct de vedere tehnic lipsa volumelor de tranzacţionare, atât de specifică perioadei de vară, favorizează mai degrabă o corecţie a cotaţiilor din piaţă“, este de părere Radu Profeanu, broker la Tradeville.

Analiştii atrag atenţia că volatilitatea de pe bursele internaţionale şi la nivelul cursurilor de schimb valutar ar putea alunga investitorii din oferta pe care statul vrea să o deruleze pe bursă la Nuclearelectrica.

„Cred că în următoarea perioadă va fi volatilitate pe cursul de schimb şi pieţele de acţiuni şi o tendinţă mai degrabă descendentă, o stagnare în cel mai bun caz. Bursa de la Bucureşti nu are cum să crească dacă nu creşte externul. Cu siguranţă aceste evoluţii ar putea să afecteze oferta Nuclearelectrica. Sentimentul pe titlurile de stat româneşti s-a schimbat foarte rapid şi costurile de finanţare ale statului au urcat puternic din luna mai“, a precizat Andrei Rădulescu.

Turbulenţele de pe pieţele externe din vara anului 2011 au reprezentat una dintre cauzele care au condus la eşecul ofertei Petrom prin care statul îşi propunea să vândă pe bursă un pachet de 9,84% din acţiunile companiei petroliere, în condiţiile în care aceste turbulenţe au speriat potenţialii cumpărători de acţiuni Petrom.


Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 21.06.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO