ZF News

Daniel Dăianu despre prima zi a summit-ului: Reguli fiscale mai stricte nu înseamnă uniune fiscală. Se va mai câştiga ceva timp

Daniel Dăianu despre prima zi a summit-ului: Reguli fiscale mai stricte nu înseamnă uniune fiscală. Se va mai câştiga ceva timp

Autor: Alexandru Matei

09.12.2011, 12:46 1200

Într-o perioadă în care era nevoie de unitate, "cel mai important summit european" a început cu stângul, Marea Britanie a refuzat să accepte modificarea tratatelor europene pentru a îmbunătăţi disciplina fiscală.
Profesorul de economie Daniel Dăianu consideră însă că această situaţie era de aşteptat pentru că se ştia poziţia Marii Britanii.
"Nu asta este buba, era de aşteptat. Problema nu este modificarea tratatelor, ci ce conţin aceste modificări", consideră Dăianu.
Toate aceste măsuri de îmbunătăţire a disciplinei fiscale şi de echilibrare fiscală sunt bine venite, dar nu sunt de fapt ceea ce are nevoie Uniunea Europeană pentru a depăşi criza.
"Este o confuzie să spunem că reguli fiscale mai stricte înseamnă uniune fiscală. Uniune fiscală înseamnă taxe şi impozite comune în sensul că o parte din aceste venituri să fie colectate la un buget al zonei euro. Nu s-a trecut Rubiconul prin deciziile de ieri, ci rămânem prinşi într-o confuzie terminologică", mai spune fostul ministru al economiei.
"Problema este că nu avem la nivelul UE o autoritate de reglementare şi supraveghere comună".
Nici în ceea ce priveşte băncile, care sunt nevoite să se împrumute tot mai des de la BCE, situaţia nu stă mai bine.
"Situaţia băncilor va continua să se deterioreze, iar BCE rămâne cu mâinile şi picioarele legate, nu este un creditor de ultimă instanţă, în ciuda măsurilor anunţate ieri, când a prelungit perioadele unor credite pentru bănci. Până nu va exista un creditor de ultimă instanţă situaţia băncilor nu se va îndrepta", spune Dăianu.
În concluzie, el consideră că "acest acord de a împrumuta FMI cu 200 de miliarde de euro şi Mecanismul European de Stabilitate care are 500 de miliarde de euro nu vor reuşi să liniştească apele. Dobânzile vor continua să crească, şi nu numai pentru state. Prin acest summit se câştigă timp".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO