ZF News

Femeile sunt slab reprezentate în boardurile companiilor listate

Oana Ciornei, managing partner al firmei de recrutare Amrop România

Oana Ciornei, managing partner al firmei de recrutare Amrop România

Autor: Radu Bostan

09.03.2015, 00:06 105
Femeile sunt slab reprezentate în consiliile de administraţie şi managementul executiv ale celor mai mari companii româneşti listate la bursă. Deşi situaţia s-a îmbunătăţit în ultimii doi ani, ponderea femeilor în structurile de conducere rămâne mult sub media europeană de 20%.
 
Femeile ocupă nouă din cele 66 de locuri în boardurile principalelor companii listate la Bursa de Valori Bucureşti (13%) şi şapte din cele 41 de posturi în top managementul companiilor, adică 17%, arată o analiză a ZF pe baza datelor publice ale companiilor. Analiza s-a concentrat pe cele zece companii din componenţa BET, indicele de referinţă al bursei.
 
„În România situaţia nu este dezastruoasă comparativ cu alte pieţe. Bineînţeles că proporţia poate creşte şi se doreşte să se ajungă undeva la 20%. Sunt ţări care, chiar dacă sunt mai dezvoltate decât noi, pe anumite segmente nu pot să vină cu candidaţi. Colegii mei din Austria nu puteau să găsească doamne pentru o poziţie în industria de IT&C la nivelul de management pe care îl căutau, pe când în România am găsit“, spune Oana Ciornei, managing partner al firmei de recrutare Amrop România.
 
Gradul de reprezentare al femeilor în boarduri a crescut foarte lent în ultimii doi ani, în condiţiile în care în 2012 femeile ocupau 11,9% din poziţiile în consiliile de administraţie sau supraveghere ale companiilor blue-chip, potrivit unui studiu publicat în 2013 de Comisia Europeană. Media europeană era atunci de 15,8%, iar 3,3% din preşedinţii de board din firmele europene erau femei, în timp ce România nu avea nicio femeie preşedinte de consiliu de administraţie. În schimb, 10% din directorii generali ai companiilor listate la Bucureşti erau femei, faţă de o medie europeană de doar 2,4%.
 
Pe baza studiului, Comisia Europeană a trasat statelor membre obiectivul ca până în 2020 să ajungă la o pondere a femeilor de 40% în funcţiile de administrator neexecutiv în companiile cotate la bursă. Comisia a lăsat la latitudinea statelor implementarea ţintei. Recent, parlamentul german a aprobat o cotă minimă de femei în boarduri de 30%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO