ZF Transilvania

Ardelenii prefera vacanta in Alpi

25.11.2004, 00:00 29



In perioada Sarbatorilor de iarna, sejururile in statiunile montane din vestul tarii costa mai mult decat cele din strainatate. Daca o vacanta de patru zile la unele hoteluri din Poiana Brasov ajunge la 600 de euro, pret care include transportul si cazarea cu demipensiune, in zona Maramuresului preturile variaza in jurul sumei de 400 de euro, pentru acelasi tip de servicii. La Stana de Vale, in hotelul Iadolina de trei stele si in cele sapte vile Izvorul Minunilor de patru stele, un pachet de servicii alcatuit pe patru zile care include si masa de Revelion costa 210 euro, iar unul de zece zile poate ajunge la 700 de euro.



"Oferta pentru sarbatori a fost lansata in 4 octombrie, iar in 20 octombrie nu mai era nici un loc disponibil. Peste 50% din solicitari au venit din partea oamenilor de afaceri, 35% din partea unor grupuri organizate din Ungaria, iar restul sunt reprezentanti ai unor companii multinationale care desfasoara in statiune seminarii si teambuilding-uri", a declarat pentru ZF Transilvania, Marius Zamfir, director general Transilvania Tour. In prezent statiunea din judetul Bihor are un grad mediu de ocupare, de 58%, iar din perioada 19 decembrie-10 ianuarie, statiunea va functiona la capacitate maxima.



Agentia clujeana Calibra are oferte de ski atat in tara cat si in strainatate. "La hotelul Iadolina din Stana de Vale, un sejur de iarna costa 235 de euro, iar la Busteni, o vila cu o capacitate de cazare de zece persoane poate fi inchiriata cu 2.650 de euro pe zi. Ofertele mai putin pretentioase sunt la Felix sau la Sovata, unde preturile variaza intre 150 si 160 de euro", explica Martin Bikfalvi, directorul agentiei Calibra. Cu toate acestea, Bikfalvi spune ca un pachet de servicii pentru sapte zile in statiunile montane din Austria costa intre 140 si 448 de euro de persoana, in Slovacia de la 275 de euro, iar in Italia tarifele pornesc de la 430 de euro si ajung la 600 de euro. Sejururi interne mai ieftine sunt disponibile in statiunile fara un potential turistic foarte ridicat. Astfel, la Baisoara, un sejur de trei zile costa 150 de euro de persoana, iar la Felix, pretul pentru aceeasi perioada incepe de la 75 de euro si creste in functie de numarul de stele al hotelului si de serviciile oferite.



Pentru amatorii de snowboarding si ski, o vacanta de sapte zile pe partiile Alpilor, cu cazare la hoteluri de trei stele sau la cabane in cele mai renumite statiuni elvetiene sau austriece, incepe de la pretul de 250 de euro. In pret sunt incluse transportul cu atocarul si cazarea cu demipensiune. Zillertal si KitzbA1hel sau Jasna sunt doar cateva dintre statiunile unde se pot practica sporturi de iarna la cele mai inalte standarde si unde turistii au parte de conditii inedite de practicare a sporturilor de iarna, cum ar fi partiile pe ghetari. Majoritatea turistilor ardeleni pasionati de sporturile de iarna aleg sa-si petreaca vacanta de Sarbatori in strainatate, datorita preturilor accesibile si a standardelor ridicate ale serviciilor oferite. "Primim cu preponderenta cereri pentru destinatii externe. Turistii prefera statiunile montane din Alpi, de exemplu, datorita raportului calitate-pret. Este mult mai convenabil sa iti petreci vacanta intr-o tara straina, atata vreme cat in Romania preturile sunt mai ridicate pentru o perioada mai scurta de timp, iar serviciile lasa, de multe ori, de dorit", a declarat pentru ZF Transilvania Ruxandra Dragos, de la Aerocenter.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO