ZF Transilvania

Dan Ioan Popp: Proiectul Dealul Lomb este in grafic

15.10.2008, 19:23 71

Omul de afaceri Dan Ioan Popp, presedintele dezvoltatorului imobiliar Impact Developer&Contractor, sustine ca proiectul Cartierul Dealul Lomb din Cluj, care prevede realizarea a 2,6 milioane de metri patrati de constructii, se desfasoara conform contractului si ca problemele financiare de la nivel international nu afecteaza planul initial. Valoarea estimata a investitiilor din Cartierul Lomb a ajuns la aproximativ 600 de milioane de euro, dupa ce initial investitia necesara pentru construirea cartierului rezidential din Cluj-Napoca fusese evaluata la circa 280 de milioane de euro.

Parteneriatul public-privat dintre Primaria-Consiliul Local Cluj-Napoca si Impact Developer&Contractor presupune construirea unui cartier pe o suprafata de 267 de hectare in partea de nord a municipiului Cluj-Napoca. Noul cartier din Dealul Lomb va avea aproximativ 6.000 de unitati locative rezidentiale, zone de agrement, centre comerciale, unitati de invatamant, centre medicale etc.
"Avem resursele financiare pentru aceasta faza a proiectului, ceea ce inseamna ca, cel putin pentru un an si jumatate, nu va trebui sa recurgem la atragerea de fonduri suplimentare. Optiunea atragerii de fonduri pe pe piata de capital, cea mai afectata in prezent, nu este de actualitate, deoarece compania noastra a obtinut sumele necesare anul trecut, in septembrie", a declarat pentru ZF Transilvania Dan Ioan Popp. Oficialul Impact spune ca investitia din Cluj se va face in functie de necesitati.
Presedintele Impact spune ca in aceasta faza se deruleaza lucrarile de pregatire a proiectului, ceea ce inseamna activitati aferente organizarii de santier si celelalte elemente pregatitoare ale lucrarilor ce urmeaza. Conform reprezentantului Impact, lucrarile de constructie vor incepe anul viitor si, in momentul de maxima dezvoltare a proiectului, adica in 2014, pe santierul Cartierului Dealul Lomb vor lucra aproximativ 5-6.000 de persoane.
"Noi vom lucra cu mai multi subcontractori si nu intentionam sa angajam un singur antreprenor general. Volumul de lucru si valoarea activitatilor, care depasesc mai multe zeci de milioane pentru fiecare componenta a proiectului, permit activitati cu mai multe firme, simultan", a sustinut Popp.
Comentand modul in care criza financiara influenteaza piata imobiliara, Dan Ioan Popp a afirmat ca proiectul Cartierul Dealul Lomb este conceput pe un termen lung si ca schimbarile se vor face in functie de cererea pietei. "Desigur ca nimeni nu este imun la schimbarile de pe piata. Dar pentru noi investitiile prevazute in Dealul Lomb nu sunt afectate de scaderea apetitului pe piata bursiera. Avem contacte si reactii pozitive din partea investitorilor pe sectorul imobiliar, iar eu personal sunt optimist", a mai adaugat Popp.
Aproximativ 40% dintre costurile proiectului vor fi altele decat investitiile directe in locuinte, o parte importanta a proiectului prevazand oferirea de spatii pentru servicii, educatie, divertisment si chiar transporturi publice. Noul cartier prevede atragerea in municipiul Cluj a aproximativ 30.000 de noi locuitori.
"Cartierul nostru trebuie sa faca parte din proiectul pe termen lung de dezvoltare a zonei metropolitane a Clujului, ceea ce inseamna un proces de aproape 25 de ani. Totul depinde de colaborarea dintre noi, ca dezvoltatori, si autoritatie locale si nationale", a spus Dan Ioan Popp.
Municipalitatea Clujului va primi 33% din suprafetele viabilizate si 75 de locuinte care vor fi atribuite pe criterii sociale. Conform hotararii Consiliului Local Cluj, municipalitatea detine 51% din capitalul social al Lomb SA, iar contributia investitorului privat va fi in cota parte de 49% din capitalul social.
"Noi avem un parteneriat durabil cu Primaria Cluj si am folosit aceasta oportunitate pentru a ne diversifica portofoliul, dar si pentru a oferi un exemplu. Pe piata locala vrem sa realizam un 'pol urban' care se remarca prin diversitatea ofertelor imobiliare si prin diversitatea locuitorilor. Eu cred intr-un Cluj international", afirma Dan Ioan Pop. Cu toate ca investitiile vor aduce schimbari pe piata imobiliara, presedintele Impact considera ca piata se va echilibra in urmatorii doi ani. "Daca ar fi sa luam ca etalon situatia actuala, investitia va fi mai redusa. Insa proiectul este flexibil si se dezvolta in conformitate cu evolutia cererii", a spus Dan Ioan Popp.
Impact a realizat mai multe proiecte rezidentiale la Bucuresti si are in derulare proiecte la Constanta, Oradea, Ploiesti. Principalul concurent al Impact Developer&Contractor la Cluj este Polus Real Estate, care realizeaza in aceeasi zona Cartierul Tineretului, tot printr-un parteneriat public-privat cu municipalitatea. Cartierul Tineretului va avea o suprafata de aproximativ 200 de hectare si va avea 5.836 de locuinte, iar investitia a fost estimata la 510 milioane de euro.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO