ZF Transilvania

Finalizarea mall-ului Atrium Center Cluj se amana pana în 2011

Finalizarea mall-ului Atrium Center Cluj se amana pana în 2011
12.01.2009, 18:50 862

 
Reprezentantii companiei Atrium Centers estimau anul trecut ca finalizarea proiectului din Cluj-Napoca se va realiza în semestrul doi al anului 2010, însa, din cauza crizei financiare în domeniul constructiilor, graficul pentru proiectul Atrium Center din Cluj a fost prelungit cu cel putin înca noua luni, pana în martie 2011.
„Constructia mall-ului nu a început înca, din cauza unei situatii tensionate a pietei constructiilor la nivel mondial, aspect care determina scaderea tot mai accentuata a preturilor, astfel ca asteptam momentul potrivit pentru a oferi proiectului posibilitatea de a beneficia de costuri scazute. Antreprenorul general nu a fost selectat înca, însa vom face aceasta alegere în urmatoarele luni si cel mai probabil vom selecta unul dintre antreprenorii alaturi de care am mai lucrat’’, a declarat Adina Calinescu, country manager Atrium Centers Romania.
Potrivit reprezentantilor Atrium Centers, prima licitatie pentru desemnarea antreprenorului general a fost organizata anul trecut, însa ofertele firmelor de constructii au fost cu 30-50% mai mari decat pretul propus de companie, astfel ca s-a organizat o noua selectie de oferte pentru alegerea constructorului la proiectul imobiliar din Cluj.
„Au fost luate anumite masuri care sa eficientizeze proiectele pe care le avem în dezvoltare pe perioada crizei financiare globale, în special în ceea ce priveste partea de constructie si de management a proiectului, însa nu vom opera la calitatea acestora’’, spune Adina Calinescu.
Conform dezvoltatorului imobiliar, pana în prezent au fost finalizate lucrarile de demolare si au fost executate excavari si nivelari ale pamantului la santierul de constructie, lucrarile de demolare si excavare fiind efectuate de firma Apolodor Comimpex.
„Principala activitate în momentul de fata este închirierea spatiilor din cadrul proiectului Atrium Center, iar în prezent mai mult de 50% din suprafata totala a mall-ului este închiriata, cu toate formalitatile încheiate. Intentia noastra este sa avem cat mai mult spatiu închiriat în momentul demararii constructiei’’, a spus Adina Calinescu.
Compania Atrium Centers a demarat înca de anul trecut negocierile în vederea obtinerii unei finantari de aproximativ 80% din valoarea de investitie a proiectului din Cluj, care este de aproximativ 120 de milioane de euro, printre bancile care ar putea acorda creditul numarandu-se si MKB Bank, însa pana în prezent nu au fost obtinute fondurile necesare. MKB a acordat anul trecut un credit de 62,5 mil. euro pentru mallul Atrium Center din Arad, unul dintre cele patru proiecte de retail pe care compania le dezvolta în Romania.
Pe langa problemele legate de piata constructiilor, un alt aspect cu care se confrunta dezvoltatorii de centre comerciale este cea a retailerilor, care par a fi mai putin dispusi sa se extinda în afara Capitalei, compania Atrium Centers avand încheiate pana în prezent contracte cu cativa retaileri internationali pentru închirierea spatiului.
„Avem încheiate parteneriate cu retaileri nationali si internationali, printre care firmele MCS, Arsis, Sephora, Billa, Reserved, Centrofarm, Gatta, Cropp Town, Gemstones, Benvenutti, Leonardo, Diverta, Cinema City, Benetton, Sisley’’, a declarat country manager-ul Atrium Centers Romania. In cadrul Atrium Center Cluj, holdingul olandez Cinema City International si-a anuntat intentia de a opera 8 sali de cinema. Proiectul de la Cluj va include un hotel de patru stele cu 150 de camere, destinat mai ales oamenilor de afaceri, un business center cu o suprafata utila de 8.500 de metri patrati, dar si spatii comerciale pe o suprafata de aproximativ 33.000 de metri patrati. Atrium Center Cluj va dispune, de asemenea, de 900 de locuri de parcare, zece sali de cinema, un club de fitness si o sala de bowling.
Suprafata totala construita va depasi 94.000 de metri patrati, mall-ul fiind dispus pe trei niveluri de spatii comerciale, entertainment (cinema multiplex cu zece sali, cazinou, food court), trei niveluri de birouri si sapte niveluri de hotel.
Atrium Centers a desemnat la începutul anului trecut compania Jones Lang LaSalle (JLL) Hotels UK drept consultant pentru dezvoltarea hotelului de patru stele din cadrul proiectului Atrium Center Cluj. Hotelul va avea patru stele si va fi integrat într-un lant hotelier international, care si-a manifestat intentia de a se alatura si proiectelor Atrium Center din Satu Mare si Baia Mare.
Cel de-al treilea mall din Cluj va fi dezvoltat pe terenul fostei fabrici Tricotaje Somesul, aflata in centrul orasului, oficialii Atrium Centers nedorind sa faca publica valoarea tranzactiei. Tricotaje Somesul detinea in zona un teren de 18.000 de metri patrati, ocupati in principal de spatii de depozitare si productie. Partenerul Atrium Centers pentru proiectele din Romania, fondul Carpathian (fost Dawnay Day Carpathian), a facut parte din Dawnay Day Group (DDG), firma care a intrat în incapacitate de plata anul trecut.
Atrium Centers mai deruleaza in prezent investitii imobiliare in Arad, Baia Mare si Satu Mare. Proiectul de la Arad va presupune o investitie de aproximativ 50 de milioane de euro si va include un centru comercial cu o suprafata utila de aproximativ 30.000 de metri patrati, în prezent fiind demarate lucrarile de constructie. Finalizarea proiectului de la Arad este prevazuta pentru acest an. Proiectul din Baia Mare va include, de asemenea, un centru comercial si de divertisment, iar investitia se va cifra la aproximativ 55 de milioane de euro.
Odata cu deschiderea Polus Center si Iulius Mall, cele doua centre comerciale finalizate în prezent, pe piata clujeana au fost livrate spatii comerciale cu o suprafata totala de aproximativ 100.000 de metri patrati, suprafata de centre comerciale pe cap de locuitor ajungand anul trecut la 0,2 metri patrati in Cluj Napoca, fata de 0,05 metri patrati in Bucuresti.
Un alt proiect comercial anuntat în Cluj pentru 2009 este Akademia Center, în valoare de peste 30 de milioane de euro. Si finalizarea acestui proiect a fost amanata, pana in primul semestru al anului 2010. Proiectul dezvoltat de Nisco Invest va avea o suprafata de 41.000 de metri patrati, din care 18.000 de metri patrati vor fi închiriabili.
Proiectul de la Cluj va include, pe langa spatiile de retail si servicii, spatii de birouri de clasa A, precum si spatii medicale amplasate la nivele superioare, actionarul majoritar al Nisco Invest fiind omul de afaceri clujean Calin Nistor.
Mall-ul va fi construit pe un teren concesionat de la Consiliul Judetean Cluj-Napoca, pe o perioada de 49 de ani. Dezvoltatorul proiectului estimeaza ca noul centru va aduce anual aproximativ 200.000 de euro Consiliului Local Cluj, cifra reprezentand taxe de impozitare pe cladire.
 
 
 
foto:
 
Lucrarile la Atrium Center Cluj nu au inceput, dezvoltatorul cauta finantare
 
 
 
mat 2:
 
 
 
 
EBS vrea sa vanda software de 8 mil. euro
 
Laurentiu Cotu
Compania EBS Romania, furnizor de solutii software integrate de gestiune ERP (Enterprise Resource Planning) cu sediul în Cluj-Napoca, estimeaza ca va realiza în acest an o cifra de afaceri de 8 mil. euro, ceea ce reprezinta o crestere a indicatorilor financiari cu 40% fata de anul 2008.
Compania a înregistrat în primele zece luni ale anului trecut o cifra de afaceri de 4,7 mil. euro, cu 74% mai mult fata de perioada similara din anul precedent. Profitul a urcat cu 280% în acelasi interval de timp, totalizand 1,38 mil. euro, iar marja profitului brut aferent a fost de 29%. EBS Romania a încheiat anul 2007 cu o cifra de afaceri de 3,5 mil. euro.
„Am înfiintat anul trecut un joint-venture cu firma msg systems AG din Germania si vom construi împreuna un centru de dezvoltare software SAP. Tot în 2008, am demarat discutiile pentru un joint-venture cu DaimlerChrysler Computing Services din Graz Austria si pregatim primul parteneriat în vederea intrarii pe piata de support SAP, împreuna cu Cirquent GmbH Germania, membra a grupului BMW’’, a declarat pentru ZF Transilvania Daniel Metz, directorul general al companiei EBS Romania.
Potrivit reprezentantilor EBS Romania, piata de servicii de tip BPO a fost în crestere constanta în ultimii ani de zile, iar piata locala ERP intra progresiv în faza de consolidare a jucatorilor, estimandu-se în 2008 o crestere a pietei de 18-20% a pietei fata de anul 2007.
„In prezent avem mai multe procese de vanzari stopate pe piata autohtona, desi ne aflam într-o faza înaintata de încheiere a acestora. O posibila oportunitate pentru furnizorii de servicii IT din Romania ar fi ca în contextul cresterii presiunii pe costuri în economiile vestice sa recurga la o externalizare accentuata spre nearshore-offshore. Acest lucru cred eu ca se va întampla îndeosebi în cazul unor relatii de colaborare existente între firme’’, spune Daniel Metz
Conform oficialior EBS, numarul mediu de angajati al companiei este de 255 de persoane, conducerea firmei neexcluzand posibilitatea ca în perioada urmatoare de timp sa disponibilizeze o parte dintre acestia.
„Concedierile vor veni, fiindca a disponibiliza personal la momentul oportun si în urma unei analize corecte este un lucru pozitiv. A concedia prea tarziu reprezinta tot timpul o problema, prin aceasta periclitandu-se inclusiv locurile de munca sanatoase, care sunt sustenabile în contextul business-ului existent’’, a afirmat Daniel Metz.
Pe segmentul BPO (Business Process Outsourcing) EBS dezvolta servicii payroll, precum si suport si mentenanta pentru sistemele informatice. Pe piata internationala, EBS Romania furnizeaza servicii de IT outsourcing (Nearshore) si dezvolta aplicatii software la cerere. Divizia de nearshore are în portofoliu clienti precum BMW, Daimler, Lexware, Hansalog, Haufe Medien, GIP, Benteler. 
EBS Romania are sediul central la Cluj-Napoca si filiale deschise la Sibiu, Brasov si Arad. EBS Romania a fost fondata in anul 2000, de catre un dezvoltator de sisteme ERP din Germania, drept centru de dezvoltare de solutii software economice. Din anul 2002, firma a fost preluata de managementul actual, în prezent, EBS Romania fiind furnizor de software ERP, servicii de IT outsourcing, BPO si dezvoltarea de aplicatii software la cerere. Actionarii companiei clujene sunt oamenii de afaceri Daniel Metz, cu 75% din actiuni, si cetateanul german Andreas Thomas Kammerle, cu 25% din actiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO