ZF Transilvania

Managerili clujeni nu se tem de integrarea in Uniunea Europeana

30.05.2006, 00:00 29

Managerii companiilor locale sunt optimisti in privinta integrarii Romaniei in Uniunea Europeana insa, multi dintre ei ar prefera ca aceasta integrare sa se mai amane. Motivul ar fi nu numai pentru ca procesul integrarii inseamna deschiderea pietei muncii, fenomen care inseamna plecarea fortei de munca locale spre "alte piete", ci si pentru ca, in cazul multora dintre companiile care nu dispun de tehnologie in conformitate cu normele europene, integrarea va insemna drumul spre faliment.

In aceste conditii, managerii principalelor companii clujene se pregatesc si ei de apropiata integrare in structurile europene, fie investind in modernizarea si dezvoltarea afacerilor pe care le conduc, fie in gasirea celor mai bune solutii pentru a-si motiva angajatii. Desi cei mai multi celor care au raspuns acestui studiu au o parere pozitiva cu privire la integrare, exista totusi cateva aspecte care ar putea fi problematice pentru firma in care lucreaza sau pe care o conduc, in contextul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana. Managerii clujeni au catalogat ca potentiale probleme, cresterea asteptarilor salariale in randul angajatilor, migratia fortei de munca spre tari din Uniunea Europeana, cresterea concurentei pe piata, motivarea angajatilor si presiunile pentru implementarea si respectarea standardelor de calitate.

Potrivit unui studiu realizat de Fundatia Danis Consulting, desi 78% dintre managerii de firme incluse in studiu au o parere pozitiva, cu privire la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, 40% din totalul respondentilor prefera ca data aderarii sa fie mai tarziu de 2007 (2008 sau chiar un moment ulterior).

Pentru studiu au fost selectate aleatoriu un numar de 708 firme din judetul Cluj, din diferite sectoare de activitate si de diferite marimi, la care s-au trimis spre completare 860 de chestionare. Rata de raspuns a fost de 11,74%, iar persoanele care au completat chestionare au fost in majoritate directori generali sau administratori ai firmelor chestionate.

"Odata cu integrarea in UE ne vom confrunta pe piata fortei de munca din Romania cu o intensificare a fluctuatiei si mobilitatii personalului si acest lucru este evident doar analizand ceea ce se intampla in tarile recent integrate. Vorbim atat de o mobilitate in interiorul tarii cat si peste granitele acesteia. Acest lucru va influenta deopotriva toate categoriile de angajati, fie ei persoane de executie sau manageri, insa intensitatea acestui efect si nivelul consecintelor va fi mai pregnant in cadrul categoriei de specialisti si a celor cu functii manageriale, una dintre cauze fiind sporirea oportunitatilor de pe piata", a declarat pentru ZF Transilvania, Carmen Nicula, director national resurse umane, Friesland Romania, companie participanta la studiul Danis Consulting.

In opinia acesteia, semnalul a fost deja dat de ceva timp, de cateva dintre companiile multinationale, care au ridicat standardele, au venit cu sisteme de resurse umane evoluate si care au politici speciale de retentie a personalului ce ocupa pozitii cheie in organizatii. "Mai mult, mobilitatea va avea dublu sens si ne putem confrunta cu solicitari de lucru din partea fortei de munca din tarile asiatice, datorita cresterii nivelului de castig din Romania dupa momentul integrarii", mai declara Carmen Nicula.

Exista insa si domenii in care nu vor exista probleme o data cu integrarea in Uniunea Europeana. Printre acestea managerii clujeni au evidentiat noua legislatie in domeniul financiar-contabil. De asemenea, imbunatatirea mediului de afaceri si largirea pietei de desfacere sunt alte cateva efecte pozitive ale aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, identificate de managerii firmelor din judetul Cluj.

"Pentru firmele mari, care sunt constiente de implicatiile aderarii Romaniei la UE, vor exista si efecte pozitive materializate in reducerea concurentei neloiale a . Cu toate acestea, problemele generate de cresterea preturilor la utilitati si a costurilor cu forta de munca, precum si de intensificare a migratiei personalului, vor solicita din partea managerilor actiuni ferme si rapide, menite sa asigure redresarea acestor situatii", a declarat Ferenc Szigeti, director al fabricii din Turda, Rigips Romania.

In opinia managerilor clujeni principalele directii pe care trebuie realizate in acest moment investitii sunt cele legate de reducerea poluarii si cele de aliniere la sistemele informatice. "Am inceput deja de ceva vreme sa ne pregatim pentru aderare prin investitii in reducerea poluarii, prin initierea de parteneriate cu companii occidentale care activeaza in acelasi domeniu si prin punerea la punct a unui sistem de management adecvat acestei deschideri spre vest", a declarat Mircea Itu, director executiv Tiger Somes.

Potrivit acestuia, integrarea europeana va aduce mai multe avantaje, decat dezavantaje pentru compania pe care o conduce. "In 2005, am exportat in Europa de Vest in valoare de 4 milioane de euro, astfel ca suntem obisnuiti cu rigorile impuse de standardele europene in domeniu. Prin urmare, integrarea ne va aduce beneficii prin eliminarea formalitatilor vamale de export care opereaza in Europa, o reducere a cheltuielilor cu transportul, dar si o mai buna deschidere catre companiile multinationale", precizeaza Mircea Itu. Un alt avantaj evidentiat de managerul Tiger Somes vine din faptul ca dupa integrare se asteapta o crestere a consumului pe cap de locuitor ceea ce va stimula productia de ambalaje in Romania.

Conducerea companiei Libertatea din Cluj-Napoca, producator de mobilier, este de parere ca integrarea in structurile europene va fi benefica pentru societate doar in conditiile in care va exista un management eficient capabil sa atraga resurse financiare semnificative. "Putem fi siguri ca vor exista multe probleme, dar vom fi nevoiti sa ne mobilizam si sa le depasim. In acest moment exista un decalaj tehnologic destul de mare intre companiile din Romania si cele din Vest, situatie ce va necesita investitii majore", a declarat Florin Tomuta, manager general Libertatea SA. Potrivit acestuia, in Romania exista o criza de comunicare in ceea ce priveste costurile integrarii.

Chiar daca vor aparea unele probleme, managerii clujeni sunt optimisti si cred in proportie de 70% ca la un an de la integrare, firmei lor ii va merge la fel ca in prezent sau chiar mai bine. Conform aceluiasi studiului insa, aceasta dimensiune are valori diferite in functie de marimea firmei. "Analiza acestei dimensiuni din perspectiva marimii firmei arata ca jumatate dintre managerii din firmele cu 100 pana la 249 de angajati se asteapta ca firmei sa ii mearga mai bine decat in prezent si ca multi dintre managerii din firme cu 2 pana la 99 de angajati se astepta ca firmei sa ii mearga mai rau decat in prezent. Cea mai mare parte a managerilor din firmele cu peste 250 de angajati se asteapta ca firmei sa ii mearga la fel ca in prezent", declara Sabina Popa, consultant Danis.

Fie ca sunt optimisti sau nu, cu privire la viitoarea integrare a Romaniei in structurile europene, managerii clujeni se declara in proportie de 63% foarte bine informati sau destul de bine informati de schimbarile pe care le va aduce aderarea.

anca.rif@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO